Connect with us

Kosovo

Redžepi: Integracijom možemo rešiti naše probleme

Objavljeno

-

Problemi nevećinskih zajednica na Kosovu nisu novi, oni postoje svih ovih godina i kreću se od zapošljavanja do diskriminacije, izjavila je u specijalnom intervjuu za RTK2 potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi. Redžepi smatra da bi većom uključenošću zajednica moglo rešiti većinu problema, jer kako je istakla, integracijom i afirmacijom možemo poboljšati vladavinu prava na Kosovu.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi rekla je da je od stupanja na ovu dužnost posvećena rešavanju problema koji tište nevećinske zajednice, a koji su povezani sa poslom, jezikom, ali i rasnom diskriminacijom.

„Ne poštuje se Zakon o zaposlenosti manjinskih zajednica, velika problematika je oko prevodilaca, prevodilačkih službi po institucijama, upotreba jezika u administraciji je jako problematična, ne sprovodi se Zakon o upotrebi zvaničnih jezika na celokupnoj teritoriji Kosova. Imamo i diskriminaciju određenih zajednica, u pitanju je rasna diskriminacija“, naglasila je Redžepi.

Zamjenica premijera najavljuje da će uskoro izaći sa zaključkom u kome će izneti ovu problematiku, te ističe da je stav premijera Aljbina Kurtija identičan njenom, a to je da se većom integrisanošću i afirmacijom zajednica može poboljšati vladavina prava.

„Zbog činjenice da smo izolovani, da se neka zajednica oseća diskriminisano (Aljbin Kurti) želi da se pozabavi time i da da manje više prostora od onoga što je bilo ranije. Svaka zajednica će biti uvažena onako kako Ustav Republike dozvoljava i činjenica da je vladin program baziran na socijalnoj politici koja dotiče sve naše građane, ja ću lično pratiti kakvu će korist sve zajednice imati od toga“, dodala je Redžepi.

Premijer Aljbin Kurti na dnevnom nivou komunicira sa pripadnicima srpske zajednice i otvoren je za saradnju sa svim zajednicama, kazala je Redžepi i dodala da će obzirom da je ona zadužena za nevećinske zajednice dati svoj maksimum da uspostavi blisku saradnju i dijalog koji bi rešio mnoga pitanja i razbio predrasude između zajednica.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi bila je gost RTK2 povodom osam godina od osnivanja kanala na srpskom jeziku.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply