Connect with us

Kosovo

Rašić: Ako priznavanje dokumenata nije defakto priznanje Kosova, ne znam šta je

Objavljeno

-

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić ocjenio je da se „u drugoj tački evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pominje priznavanje dokumenata“ i dodao da ne može da nađe drugi naziv za to osim da je to „defakto priznanje“ Kosova.

„Ako to nije defakto priznanje, onda ja ne znam šta je. Šta još treba da se desi, ako ste vi integrisali sve… Kako je moguće da vi priznajete dokumenta vaše južne pokrajine? A šta je to, kako se to naziva, ako ne priznanjem“, rekao je Rašić u intervjuu za današnji list Nova.

Prema njegovim riječima, to predstavlja postepeno gašenje svih institucija Srbije na Kosovu, koje je počelo odavno sa sudstvom i policijom.

„Znači postepeno gašenje svih institucija, a vremeno obmanjivanje građana i floskule tipa ‘tablice KM ostaju’, ‘nema predaje’ i tako dalje. Imate dva načina na koji Beograd ‘operiše’. Prvi je onaj tihi, u suštini je sve urađeno šta se od njih tražilo. A drugi je naknadno obmanjivanje građana“, rekao je Rašić.

Upitan šta bi Beograd mogao da uradi po pitanju ulaska Kosova u UN, Rašić smatra da Srbiju niko neće pitati da li daje saglasnost za to.

On je naveo da na Sporazum o normalizaciji odnosa gleda iz ugla lokalnih Srba, odnosno kako mogu da zaštite svoja prava i da je zbog toga podržao i sporazum i sam koncept dogovora.

„Podsjetiću vas da stalno tenzije i probleme, zbog kojih dolazi do novih raseljavanja Srba s Kosova. Zato je svaki ovakav dogovor za nas dobar“, rekao je Rašić.

Govoreći o formiranju zajednici opština sa srpskom većinom, ukazao je da bi, ako se gleda aneks sporazuma iz Ohrida, Vlada Kosova do 18. aprila trebalo da ima bar predlog kako bi samouprava Srba na Kosovu trebalo da izgleda. ;“Koliko znam, postoji nekih petnaestak predloga EU da se to uklopi u zakonski okvir Kosova, a realizacija treba da počne kada dođe do potpisivanja celokupnog sporazuma“, kazao je Rašić.

(Danas.rs)