Connect with us

Kosovo

Na snagu stupile nove tarife električne energije, očekuju se i poskupljenja drugih proizvoda

Objavljeno

-

Prema oduci odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, od 1. aprila će građani Kosova električnu energiju plaćati 15 odsto više, a stručnjaci upozoravaju da će to uticati i na porast cijena ostalih proizvoda, prenosi Reporteri.

Izvršna direktorka Privredne komore Kosova Žana Bećiri ocjenila je da je odluka o poskupljenju električne energije pogrešna i zatražilaod Vlade podršku lokalnim preduzećima i proizvođačima.

“Povećanje cijene struje od 15 odsto vidimo kao veoma problematično, jer je to veliko povećanje za vrlo kratko vrijeme i kao takvo će mnogo oštetiti poslovanje. Uticaće na povećanje cijena svih proizvoda na Kosovu”, naglasila je Bećiri.

Nove tarife električne energije važiće do 31. marta 2024. godine.

“Potrošačima koji imaju potrošnju u domaćinstvu do 300 kilovata, mjesečni račun će se povećati za 2,40 evra. Za potrošače do 450 kilovata struje, mjesečno povećanje će iznositi 4,20 evra. Za potrošače koji potroše do 600 kilovata mjesečno povećanje će biti do pet evra, dok će za potrošače koji potroše do 800 kilovata mjesečno povećanje iznositi 7,23 evra”, navodi se u odluci Regulatorne kancelarije za energetiku.

Kao razlog za povećanje tarifa električne nergije, navodeni su stabilno snabdevanje električnom energijom i visoki troškovi uvoza.

(Reporteri, Kosovo online)