Connect with us

Kosovo

Protest protiv uzurpiranja zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova

Objavljeno

-

Pod motom “Demokratija je omanula” u Prištini je održan protest nevećinskih zajednica i civilnog sektora protiv „uzurpacije zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova“. Ovaj marš je organizovala “Naša Inicijativa”, a podržalo ga je nekoliko nevladinih organizacija.

U ime organizacije “Naša Inicijativa” medijima se obratio Osman Džudžević, koji je naglasio da je ovaj mirni protest organizovan protiv uzurpiranih mjesta u Skupštini.

“Uzurpacija je posljedica procesa izbronog inžinjeringa koji onemogućava efikasno predstavljanjem nevećinskih zajednica u Skupštini Kosova. Ovim protestnim maršom želimo da iskažemo naše nezadovoljstvo kao nevećinskih zajednica i da branimo naša prava garantovana Ustavom”, kazao je on.

Veton Berisha, lider Liberalno egipćanske stranke i bivši poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da protestom insistiraju na tome da se obrati pažnja na ovaj fenomen i zatražio od institucija da rade svoj posao kako bi sprečile ovakve situacije, jer se zaključuje da je to izborni inženjering.

“Ovo je neprihvatljivo ustavno-pravno kršenje i protest dokazuje da postoji nezadovoljstvo i među građanima i među nevladinim organizacijama”, rekao je Berisha.

Predizborne tvrdnje da će Adriajana Hodžić glasovima Srba pokušati osvojiti bošnjačka garantovana mjesta, obistinile su se na izborima 14. februara, kada je Građanska inicijativa Ujedinjena Zajednica – Adrijana Hodžić osvojila 5.575 (ili 87.39% od ukupnog broja) glasova u sredinama sa srpskom većinom.

Osude na pokušaj otimanja bošnjačkih zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova dolaze svakodnevno. Reaguju pojedinci, udruženja, nevladine organizacije, pojedinci i političke partije.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply