Connect with us

Kosovo

Digni glas: Protest protiv uzurpacije zagarantovanih mjesta u parlamentu

Objavljeno

-

U utorak će biti održan protest ispred Skupštine Kosova. Protest je organizovala “NAŠA Inicijativa”, povodom predstavljanja zajednica u Skupštini.

Predstavnici “NAŠE Inicijative” na Facebook stranici obrazložili svoje nezadovoljstvo povodom posljednjih dešavanja na političkoj sceni Kosova.

“NAŠA” Inicijativa organizuje mirni građanski protest PROTIV UZURPACIJE ZAGARANTIRANIH MJESTA kao rezultat nedemokratskog izbornog procesa I manipulacijom glasova nevećinskih zajednica na zadnjim vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara 2021. godine.

Ovim protestnim maršem želimo izraziti svoje nezadovoljstvo kao nevećinska zajednica i zaštititi svoja prava koja su nam zagarantirana Ustavom. Također ćemo pozvati sve domaće i strane institucije da reagiraju i preuzmu sve odgovarajuće mjere kako bi se pokrenula istraga o podignutim navodima.

Protest će se održati u utorak, 2. marta 2021. godine s početkom u 12:00 sati u Prištini. Okupljanje I početak protesta je ispred hotela “Grand”. Marš se nastavlja prema trgovima: Zahir Pajaziti; Majka Tereza i Skenderbeg. Krajna tačka marša je ispred Skupštine Kosova, sa tog mjesta poslat ćemo jasnu poruku institucijama da reaguju.
Pozivamo sve građane I građanke iz nevećinske zajednica a i organizacije civilnog društva da nam se pridruže u gore navedenom vremenu i na određenom mjestu, kako bi svi zajedno podigli glas nezadovoljstva.

Molimo sve prisutne da poštuju mjere zaštitite od COVID-19 (obavezna socijalna distanca I zaštitne maske). Zbog epidemiološke situacije broj učesnika na ovom mirnom protestu je ograničen I ne smije biti iznad 50 osoba.

Prema navodima velikog broja stranama iz redova nevećinskih zajednica incijativa Adrijane Hodžić i još jedna stranka romske zajednice “predstavljaju” problem na ovim izborima, jer su dobili glasove u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, u kojima zapravo ne postoje druge nevećinske zajedince koji žive na tim lokalitetima.

Građanska inicijativa Ujedinjena Zajednica – Adrijana Hodžić na prijevremenim parlamentarnim izbroima održanim 14. februara osvojila je 6.379 glasova, od toga 5.575 (ili 87.39% od ukupnog broja) u sredinama sa srpskom većinom.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply