Connect with us

Stav

Prof. dr Idrizi: Odavno se u Skupštini Kosova ne čuje naš glas

Objavljeno

-

Vanredni parlamantarni izbori na Kosovu zakazani su za 14. februar 2021. godine. Političkim subjektima ostalo je malo vremena da se organizuju i pripreme za još jednu izbornu utrku. Danas je posljednji rok za prijavljivanje koalcija, a do 16. januara i za ostale političke subjekte.

Uoči ovih izbora lični stav je izneo prof. dr Sadik Idrizi, bivši političar, koji je tokom svog političkog života bio poslanik i ministar.

“Prvi parlamentarni izbori nakon rata na Kosovu održani su 2001. godine. Tada je napravljena široka koalicija VATAN (SDA-DRSM-GIG) koja je osvojila 4 poslanička mandata. Jedino su tada na istoj listi bile partije sa bošnjačkim i goranskim predznakom. Zasluge za ovo imali su tadašnji čelnici pomenutih subjekata Numan Balić, Džezair Murati i Rustem Ibiši, kao i rukovodstva partija”, napisao je Idrizi na Fejzbuku.

Idrizi u svom osvrtu objašnjava da taj put nije bio nimalo lak. Za stvaranje jedne takve koalicije visoki međunarodni predstavnik promijenio je Ustavni okvir Kosova.

“Da bi se napravila ovakva koalicija, visoki međunarodni predstavnik morao je promijeniti Ustavni okvir Kosova, jer koaliciju nisu mogle praviti partije i inicijative, kao ni partije koje konkurišu za mjesta iz dvije zajednice”.

“Nešto kasnije, formirana je i parlamentarna grupa „6+“, koja se, nakon više od petnaest godina, nedavno raspala”, naglašava Idrizi.

“U početku su postojala rezervisana, dok sada samo garantovana mjesta u Skupštini Kosova (3 za Bošnjake i 1 za Gorance). Trenutno djeluje najmanje 7-8 bošnjačkih i 3-4 goranske partije. Kakvi su trenutni odnosiu među našim partijama, teško je, i gotovo nemoguće, da se naprave zajedničke liste, kako bošnjačka tako ni goranska”, smatra Idrizi.

Govoreći o našim poslanicima, Idrizi savjetuje naše poslanike da nakon izbora sjednu i razgovaraju, a ne da se priključuju albanskim i srpskim partijama.

“Minimum koji treba da urade bošnjački i goranski poslanici je da, nakon izbora, sjednu i razgovaraju o zajedničkom nastupu, a ne da odmah „polete” u zagrljaj albanskim ili srpskim partijama.”

Prokomentarisao je stanje i učešće naših predstavnika u Skupštini Kosova.

“Odavno se u Skupštini Kosova ne čuje naš glas, osim kad su u pitanju međusobne optužbe i prepucavanja. Zato se često dogodi da turska zajednica sa dva poslanika zauzima mjesto potpredsjednika Skupštine i ministarsku poziciju, jer bošnjački poslanici idu u dvije-tri kolone, dok goranski više godina za govornicom ne iznosi probleme svoje zajednice.”

“Najgore što nam se moglo desiti je da smo postali privesci albanskih i srpskih partija.”

Idrizi priznaje da ni oni nisu bili savršeni i da su griješili.

“Kao bivši političar (bez funkcije od 2010. godine), smatram da ni mi nismo bili savršeni i da smo često griješili, o čemu narod ima svoj sud i mišljenje. Međutim, u to vrijeme postojala je neka nada, dok je danas i to dovedeno u pitanje.”

Na kraju uputio je apel političkim čelnicima i budućim poslanicima.

“Zato apelujem na političke čelnike i buduće poslanike da pokažu zrelost i ostave po strani lične ambicije i animozitete, jer naš je narod (bošnjački i goranski) umoran od svega”.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply