Connect with us

Kosovo

Predsjednica Vjosa Osmani održala godišnji govor u Skupštini Republike Kosova

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kosova Vjosa Osmani održala je danas godišnji govor u Skupštini. Pored ostalog u svom govoru kazala je da je institucija koju vodi proglašena za najtransparentniju u regionu.

Tokom godišnjeg govora u Skupštini, Osmani je najavila da će tokom ovog mjeseca objaviti svoje i vladine troškove, ali i one iz prethodnih godina.

„Kabinet predsjednika pretvorila sam u otvorenu i transparentnu kancelariju za sve građane. Institucija koju vodim proglašena je za najtransparentniju u regionu, dok ćemo ovu posvećenost punoj transparentnosti prema javnosti, tokom ovog mjeseca podići na drugi nivo. Proaktivno ćemo objavljivati moje troškove i troškove mog kabineta, ali i one iz prethodnih godina, što će dokazati da, iako su naši troškovi višestruko manji, naš rad za zemlju je višestruko veći“, rekla je Osmani, prenosi kjlankosova.tv.

Predsjednica Osmani u svom obraćanju za kraj godine osvrnula se i na jednu od tačaka Vašingtonskog sporazuma za jednogodišnji moratorijum.

Osmani kaže da je prihvatanjem takve tačke narušen ustavni poredak Republike Kosovo i pravo na konsolidaciju međunarodnog subjektiviteta Republike Kosovo.

„Kosovo ima nove i stare prijatelje i saveznike na svim kontinentima, koji su nepokolebljivi u podršci koju nam daju na našem pravom putu da postanemo član međunarodne zajednice sa punim i jednakim pravima. Sve ovo se desilo uprkos izuzetno izazovnom početku. Primena potpuno pasivne spoljne politike koja nije bila u skladu sa prošlošću i nažalost, prihvatanje moratorijuma koji je narušio naš ustavni poredak i pravo na konsolidaciju našeg međunarodnog subjektiviteta, ne samo da je naštetilo naše strateške interese, već je nekada bilo svetlo naše spoljne politike. Ova svetla ne samo da su upaljena, već mi neumorno radimo na tome da preokrenemo Kosovo i krenemo napred onako kako naši građani zaslužuju“, rekla je predsednica Osmani.

Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u ​​Bijeloj kući, Kosovo je pristalo na jednogodišnji moratorijum da ne lobira za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama, dok je Srbija pristala da zaustavi agresivnu kampanju protiv Kosova.

To je navedeno u tački 15 Vašingtonskog sporazuma.

„Kosovo će pristati da sprovede jednogodišnji moratorijum kojim se obustavlja potraga za članstvom u međunarodnim organizacijama. Srbija će prihvatiti jednogodišnji moratorijum na zaustavljanje kampanje za otpriznavanje i uzdržaće se od traženja od bilo koje države ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Oba sporazuma stupaju na snagu odmah“, kaže se u 15. tački.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply