Connect with us

Kosovo

Posmatračka misija EU: Srpska lista monopolizovala živote Srba na Kosovu

Objavljeno

-

Posmatračka misija EU ocjenjuje da je Kosovo postalo primjer demokratije za cio region, ali da je bilo kritika na račun Srpske liste za koju je rečeno da je monopolizovala živote Srba na Kosovu, čak i da je ugrozila birače.

Na konferenciji za novinare koju je održala Posmatračka misija EU, takođe je rečeno da je izborni proces dobro organizovan sa nekim nedostacima koji su ranije identifikovani, poput pravnog okvira, uključujući finansiranje političkih partija.

Šef Misije EU za posmatranje izbora, takođe član, Lukas Mandl, rekao je da su posmatrači EU na dan izbora obišli skoro 400 biračkih mjesta i da je glasanje bilo mirno i uredno.

On je rekao da je bilo više slučajeva potpomognutog glasanja i pravila za prihvatanje isteklih ličnih karata, dodajući da je prebrojavanje glasačkih listića takođe dobilo nešto nižu ocjenu zbog nekih nedoslednosti u načinu na koji su procedure ispoštovane.

“Proces prebrojavanja još uvek je u toku. Izbori 17. oktobra bili su dobro organizovani, nažalost žene su bile nedovoljno zastupljene. Mediji su doprineli informisanju birača. Transparentna administracija izbora je učinila da se procedure sprovedu u izbornim rokovima. Pravni okvir je dao osnovu, ali neki nedostaci još nisu ispravljeni. Štaviše, proces registracije kandidata…”, rekao je on.

Šefica Delegacije članova Evropskog parlamenta Viola fon Kramon Taubadel rekla je da je Kosovo primjer za region u smislu demokratije, i uputila je kritike Srpskoj listi, za koju je rekla da je suzila prostor i izvršila pritisak tokom kampanje.

Ona je naglasila da postoje optužbe Srpske liste da su naterati Srbe da glasaju za ovaj politički entitet.

“Naši timovi su stacionirani u regionu Prištine, Prizrena i nekih opština na severu Kosova. Izborna kampanja je bila konkurentna i bez većih incidenata. Uprkos izazovima sa pandemijom, CIK je uspjela da efikasno sprovede izborne procedure. Lokalna demokratija je temelj demokratije. Ovi izbori su dokazali da je Kosovo prava demokratija. Uprkos izbornom nadmetanju, političke partije, uz neke izuzetke, poštovale su jedna drugu. Danas, Kosovo je više nego ikad primer demokratije za region, ali, nažalost, neki sistemski nedostaci još uvek nisu izbegnuti. Jedan od njih je sužavanje političkog prostora za Srbe”, rekla je ona.

Ona je na pitanje o liberalizaciji viznog režima, rekla da to više ne zavisi od Evropskog parlamenta, ali, dodala je, da se trude da se ona usvoji što je pre moguće.

(RTK, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply