Connect with us

Kosovo

Kurti: Kosovska vlada institucionalno stabilna i ima visok kredibilitet kod građana

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas sa komandantom civilnih operacija Evropske unije i direktorom za civilno planiranje i ponašanje u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Franciskom Estabanom Perezom o značaju saradnje bezbednosnih institucija i pravosuđa, prenosi Reporteri.

Satanku su prisustvovali i šef misije EUPOL COPPS Kauko Altoma i šef Operativnog odeljenja i šef misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS), Lars Gunar Vigemark.

Visoki zvaničnici EU izrazili posvećenost i spremnost Evropske unije da nastavi da podržava institucije i jačanje reda i zakona na Kosovu.

Kurti je istakao da aktuelna vlada ima institucionalnu stabilnost, demokratski legitimitet i visok kredibilitet od strane građana, što predstavlja veliki društveni napredak.

Obavestio je Pereza ​​o reformama koje su pokrenute u pravosudnom sistemu i institucionalnoj posvećenosti borbi protiv kriminala i korupcije.

Takođe, Kurti je obavestio sagovornike da je u toku usvajanje Strategije vladavine prava, Nacrta zakonika o krivičnom postupku i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje je izdvojio kao premer preduzetih koraka za jačanje i unapređenje pravosudnog sistema i borbe protiv kriminala i korupcije.

Naglasio je da je Kosovska policija tokom osam mjeseci vlade sprovela oko 500 operacija, 900 racija i uništila 41 kriminalnu grupu, kao i to da je odobren koncept dokument za proveru rada tužilaštva i efikasnosti pravosuđa.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply