Connect with us

Kosovo

Porodiljama pomoć od 170 evra mjesečno

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti i kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, predstavili su danas jednu od prvih odluka za implementaciju programa ekonomskog oporavka. Odlukom je definisano, da će porodiljama starijim od 18 godina biti dodjeljen novčani dodatak od 170 evra mjesečno. Prijave počinju sutra.

Oni su na konferenciji za novinare, precizirali način na koji će porodilje biti kategorisane.

Murati je objasnio da se pomoć porodiljama djeli u dvije kategorije, one koje su nezaposlene (koje su posljednjih 12 meseci evidentirane na Birou rada) 170 evra primaće 6 mjeseci.

Što se tiče zaposlenih porodilja, one će isti iznos primati tri mjeseca, pored već postojeće naknade za porodiljsko odsustvo koje isplaćuje kosovska vlada.

„Ove mjere omogućavaju povećanje položaja žena u društvu, mjera 3.5 se odnosi na porodilje i dječije dodatke, iz Paketa ekonomskog oporavka. Porodiljska podrška je u dvije kategorije, nezaposlene i zaposlene. Oni nezaposleni koji primaju novčanu podršku dobiće 170 evra šest mjeseci, dok će zaposleni tri meseca primati 170 evra“, kazao je on, prenosi Kallxo.

On je takođe najavio da će prijava za ove dodatke početi sutra putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova.

Što se tiče dečijeg dodatka, Murati je naveo da će u početku biti otvorena aplikacija za djecu rođenu od 1. januara 2020. godine, a da će se od 2022. godine šema proširivati svakih 6 mjeseci dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema odluci, plan je da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe djece do 16 godina.

Prema njegovim riječima, ta dinamika se može promjeniti i može početi brže.

Murati je naglasio da je korisnik dječijeg dodatka majka ili staratelj, a da će se apliciranje vršiti takođe onlajn preko e-kosova.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply