Connect with us

Kosovo

Lajčak: Razmjena teritorija bi bila “veoma opasna”

Objavljeno

-

Razmjena teritorija Srbije i Kosova „bi bila veoma opasna“, izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija (EU) zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.

„Ništa nije završeno dok sve nije završeno“, rekao je Lajčak u vezi s ciljem da se u dijalogu postigne sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština, ali je naglasio da ljudi u vladi američkog predsednika Džozefa Bajdena, zaduženi za Balkan, „osjećaju istorijsku odgovornost zbog političke i ljudske angažovanosti svoje zemlje u tom regionu“.

Specijalni izaslanik EU za dijalog je rekao da je EU ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zamenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland. „Sa njima smo radili u prošlosti i znamo njihova mišljenja… Američko-evropsko jedinstvo je ključni činilac za uspeh na Balkanu“, rekao je Lajčak.

Na pitanje šta Srbija može očekivati kad se završi normalizacija odnosa s Prištinom, Lajčak je uzvratio da „i Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune merila i sprovedu nužne reforme“.

Lajčak je dodao da EU istrajava u politici proširivanja „ali ne treba vjerovati da će to doći automatski, zemlje na Zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubediti članice Unije“.

On je naveo da je EU obnovila dijalog Beograd-Priština „ne tako što se krenulo u tehničke pregovore, već da bi se postigao sveobuhvatan i obavezujući sporazum“.

„Nijedan problem ne sme biti ostavljen po strani, kao što je bio slučaj u prošlosti poput finansijskih potraživanja ili sporova oko imovine“, kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je predočio da dijalog zasad nije moguć zbog predstojećih izbora na Kosovu i rekao: „Nadamo se da ćemo na temelju onoga iz prošle godine nastaviti pregovore čim dođe do formiranja nove vlade (u Prištini)“.

Zamoljen da objasni protivljenje razmeni teritorija između Srbije i Kosova, Lajčak je odgovorio da su protiv toga bile zemlje regiona „jer strahuju da bi moglo izazvati događaje izvan svake kontrole“.

Uz to, Evropska unija je, po njegovim riječima, mnogo uložila u politiku „evropeizacije i uključivanja Balkana u evropsku porodicu, a to podrazumeva izgradnju multietničkih demokratskih društava“ te je „ponovno crtanje granica oprečno tom idealu i značilo bi da smo doživeli neuspeh“, ukazao je Lajčak.

(Beta, N1)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply