Connect with us

Kosovo

Popis stanovništva zakazan za septembar potrebno je odložiti za 2022. godinu

Objavljeno

-

Proces popisa stanovništva i domaćinstava na Kosovu, koji je trebalo da se održi u aprilu, ali je pomeren za septembar mogao bi ponovo da bude odležen, a razlog za to su pandemija koronavirusa i prijevremeni parlamenetarni izbori održani 14. februara, prenosi Kosovo press.

Iz Kosovske agencije za statistiku poručuju da će ovaj proces koštati oko 11 miliona evra i da je zbog okolnosti koje su se desile potrebno razmišljati da se njegovo održavanje pomeri za april 2022. godine.

Zamenik predsjednika Kosovske agencije za statistiku Iljir Beriša kaže da je na osnovu preporuka statistike Ujedinjenih nacija Eurostata za uspješan popis potrebno odlaganje zbog pandemijskih uslova koje mogu da utiču na kvalitet popisa.

„Septembar ove godine i dalje ostaje zvanični datum, ali s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, a i na to da se popis vrši direktno u domaćinstvima, treba da budemo spremni da institucionalno zatražimo da se popis odloži za april 2022. Za sada se sve aktivnosti odvijaju prema planu, iako na pojedine aktivnosti utiče pandemija“, kaže Beriša.

Od posljednjeg popisa stanovništva sprovedenog 2011. godine, broj rezidentnog stanovništva na Kosovu, prema podacima KAS, bio je 1.820.631 stanovnika.

Ovaj popis su bojkotovali Srbi iz Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, a još nije poznato da li će učestvovati na sljedećem popisu.

„Zakonom je uvek predviđeno da registracija pokriva cikelu teritoriju Kosova, radimo i na osnovu programa imamo agendu o kojoj ćemo razgovarati, komuniciraćemo sa svim zajednicama, sa svim akterima, uključujući Vladu sa svim njenim mehanizmima koji će biti uključeni. Međutim, iako to nalaže zakon, ostalo ostaje političko pitanje. Smatramo da će se to realizovati na (sjeveru) na cijeloj teritoriji Kosova, što nije bio slučaj 2011. godine“, kaže Beriša.

On podsjeća da je na sjeveru Kosova izvršena određena anketa među građanima koji su doveli do podataka na osnovu kojih je procenjen broj stanovnika u ovom dijelu.

Beriša kaže da je za popis stanovništva kosovska vlada opredelila oko 11 miliona evra.

„Troškovi budžeta uključuju ne samo period registracionih aktivnosti u datom mjesecu, već uključuju i druge aktivnosti, opremu, prijave prije registracije i nakon registracije. Sve to će otprilike koštati oko 11 miliona evra“, naglašava Beriša.

Prema rečima nadležnih u Kosovskoj agenciji za statistiku, u proces popisa stanovništva na Kosovu neće biti uključeni građani koji žive u inostranstvu.

Prema određenim procenama, trenutak broj stanovnika na Kosovu je manji od onog iz 2011. godine, a u prilog tome govori i to da je prema podacima KAS, na Kosovu 2019. godine živelo 1.782.115 stanovnika.

(Kosova press, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply