Connect with us

Kosovo

Policija Kosova izriče opomene na graničnim prelazima

Objavljeno

-

Na graničnom prelazu Jarinje situacija je mirna, do podneva je Kosovska policija izrekla preko 30 opomena građanima koji imaju registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, a koje Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na sjeveru Kosova.

Kako je izvestila Elmina Osmani, novinarka RTK, koja se nalazi na graničnom prijelazu na Jarinju, koji deli Kosovo od Srbije, policija do sada nije naišla na otpor tokom sprovođenja odluke Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je Policija Kosova od danas počela da sprovodi plan Vlade Kosova za automobile sa srpskim tablicama koji saobraćaju u zemlji.

Ovaj plan – u tri faze – počinje da se sprovodi od 1. novembra do 21. aprila 2023. godine.

Plan Vlade Kosova objavljen je 28. oktobra, iako je ranije postojala odluka da je 31. oktobar bio rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u RKS.

Posle opomene, druga faza plana registarskih tablica predviđa kaznu od 150 evra za vlasnike automobila sa takvim tablicama, počev od 21. novembra do 21. januara.

Prema odluci Vlade, kasnije će se koristiti probne registarske tablice, a posle 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu.

(RTKlive, RTK2)