Connect with us

Kosovo

Osmani u Briselu: Građani Kosova su diskriminisani, ovo je velika nepravda

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na Samitu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana iznela zahtjev za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, prenosi Ljajmi.

„Građani Kosova se osjećaju diskriminisanima, uprkos tome što su najproevropski orijentisani narod i ispunjavaju sve kriterijume. Oni ostaju izolovani u srcu kontinenta na kom žive. Žele bezvizni režim da bi videli, osjetili i doživeli Evropu. Ironija je u tome što smo mi ovde kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice, razgovaramo o evropskoj agendi, ali ja danas ovde sedim među vama kao jedina osoba za ovim stolom koja treba da dobije vizu da bi prisustvovala samitu. Postoji liberalizacija viznog režima za udaljene zemlje poput Venecuele, ali građani Kosova koji žive na maloj udaljenosti automobilom, žive u vašem komšiluku, ne mogu slobodno da putuju. Ovo je velika nepravda. Kosovo je uradilo svoj deo posla, sada ste vi na redu”, istakla je Osmani.

Ona je poručila da nije moguć trajni mir i stabilnost u Evropi bez Zapadnog Balkana integrisanog u evroatlantske strukture.

“Nisam ovdje došla zbog ispraznih političkih izjava, već u najboljoj namjeri da pričam o posljedicama po cio naš kontinent ukoliko se integracija Zapadnog Balkana dodatno odugovlači”, poručila je Osmani.

Rat u Ukrajini, kako je navela, označava više od jedne prekretnice za Evropu.

“To je redefinisalo našu budućnost. To bi trebalo da bude podsticaj za ubrzano djelovanje EU prema onim državama koje imaju za cilj da se pridruže, a što je najvažnije, prema onim državama koje ovde pripadaju”, rekla je Osmani.

Navela je da narod Kosova zna kako je boriti se, čak i kada pobjeda može izgledati nemoguće, i danas je uz narod Ukrajine.

“Postoji put za Moskvu i put za Brisel – ovi putevi se ne ukrštaju i dalje su nego ikad. Sa ove tačke gledišta, ruske satelite u našem regionu ne treba tolerisati. 23 godine nakon Miloševićevog genocidnog rata, Kosovo je dinamična demokratija i otkako su naše nove institucije stupile na dužnost prošlog proleća, ojačali smo vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je ona.

Takođe je istakla da je Kosovo odlučilo da aplicira za status kandidata za članstvo u EU ove godine i da se nada podršci toj aplikaciji na narednom sastanku Savjeta EU.

“Neodlučnost Evropske unije prema našem regionu stvorila bi prilike za Rusiju, nešto što nijedan razuman lider u ovoj prostoriji ne bi trebalo da želi”, navela je Osmani.

(Lajmi, Kosovo online)