Connect with us

Kosovo

Osmani: Kosovo će nastaviti da pruža podršku svojim saveznicima

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani učestvovala je, posredstvom video linka, na drugom Samitu za demokratiju, koji je organizovao predsednik SAD Džo Bajden i istakla da je ova godina bila “godina akcije” i da je Kosovo posvećeno radilo na sprovođenju obaveza u domenu demokratije i ljudskih prava, koje je preuzelo na prošlogodišnjem samitu, prenosi Reporteri.

“Demokratija je više od sistema vlasti. Za Kosovo, naša snažna želja za demokratijom je obezbedila naš put ka slobodi i nezavisnosti. A njegovim jačanjem danas, demokratija će utrti put za svetliju budućnost u okviru evroatlantskih institucija”, kazala je Osmani.

Ona je dodala da je ova godina bila i godina značajnih globalnih izazova, sa flagrantnim kršenjima ljudskih prava.

“Ali ‘godina akcije’ je takođe bila godina značajnih globalnih izazova, sa flagrantnim kršenjima ljudskih prava koji se dešavaju širom svijeta dok se danas okupljamo. Kosovo veoma dobro zna kako se oseća nevin narod koji je doživeo brutalni i genocidni rat, i upravo zato što to znamo, bez oklevanja smo odmah uveli sankcije Rusiji i bez prestanka podržali narod Ukrajine”, kazala je Osmani.

Poručila je da će Kosovo nastaviti da pruža podršku svojim saveznicima i brani zajedničke vrednosti svuda u svijetu.

Navela je da je Kosovo tokom protekle godine, “napravilo ogroman napredak u unapređenju demokratije, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije”.

“Sprovodimo Nacionalnu strategiju za vladavinu prava, zajedno sa beskompromisnim reformama i rekordnim tempom kako bismo garantovali odgovornu, jednaku i efektivnu upravu u svim javnim institucijama. Naši napori su priznati širom sveta. Zajedno sa našim prijateljima iz Dominikanske Republike predvodili smo kohortu za vladavinu prava u okviru Samita demokratije. Pored toga, prema Freedom House-u, Kosovo je 2022. godine rangirano kao treća najnaprednija demokratija na svetu, a za samo dvije godine poraslo je za 20 mjesta više u indeksu borbe protiv korupcije Transparensi internešenela”, rekla je Osmani.

Istakla je posvećenost Kosova stvaranju Predsjedničkog savjeta za demokratiju i ljudska prava i ocjenila da je taj projekat bio uspješan.

Prema njenim riječima taj Savjet je obezbedio nadzor obaveza od strane najviših institucija u zemlji i na svim nivoima vlasti, a rad ovog Savjeta će se nastaviti i nakon drugog izdanja Samita.

Takođe, upoznala je prisutne o usvajanju nacionalne strategije protiv rodno zasnovanog nasilja i preduzimanju značajnih koraka u domenu rodne ravnopravnosti.

“Naša posvećenost demokratiji nije samo obećanje na samitu, to je naše svakodnevno postojanje na prvoj liniji fronta protiv autokratija. Naša posvećenost je bila i uvijek će biti neraskidiva. Naša posvećenost radu sa partnerima širom svijeta je, takođe, nepokolebljiva”, poručila je Osmani.

(Reporteri, Kosovo online)