Connect with us

Kosovo

Osmani iz Prespe: Moskva ne može da prekine naš put ka EU

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani učestvuje na Prespanskom forumu u Sjevernoj Makedoniji, na temu „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi“, koji se održava od danas, 16. do 18. juna u Ohridu.

Obraćajući se panelu tokom glavnog zvaničnog otvaranja, sa ostalim šefovima država, na temu: „Šta posle rata u Ukrajini“, predsjednica Osmani je rekla da Kosovo zaslužuje da bude dio Evropske unije, status zemlje kandidata za EU ​​i ovo je veoma važno da ove zemlje idu evropskim putem.

“Moskva ne može da prekine naš put ka EU, mislim da će junski samit biti dobar i za Zapadni Balkan. Dugo smo čekali na viznu liberalizaciju, Kosovo je čekalo 5 godina i ovo je nepravda prema Kosovu. Pozivam zemlje EU da odobre viznu liberalizaciju“, rekla je Osmani.

Predsjednica je rekla da EU, ako želi da se bori protiv uticaja Rusije na Balkanu, mora pomoći Kosovu u liberalizaciji viznog režima, pomoći regionu u EU integracijama.

“Ako EU želi da zaustavi uticaj Rusije i Kine, budite iskreni prema zemljama regiona“, rekla je Osmani.

“EU mora da ostane jedinstvena, mora da bude naša snaga i pobediće Rusiju. Morate takođe biti ujedinjeni za Kosovo, da podržite kandidaturu naše zemlje za Evropsku uniju… Mi stojimo uz Ukrajinu, mi štitimo ljudska prava i EU ne sme da dozvoli da se bilo ko maltretira“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, EU i SAD su ostavile vakum u našem regionu, što je želeo da iskoristi Putin, Rusija.

(RTK2)