Connect with us

Kosovo

Osmani ispratila učesnike Olimpijade, uručila im zastavu

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, predala je na sinoćnjoj ceremoniji zastavu sportistima koji će predstavljati Kosovo na Olimpijskim igrama „Tokio 2020.“ Njih jedanaestoro čine kosovski olimpijski tim i u Tokiu će se takmičiti u džudou, rvanju, plivanju, atletici, boksu i streljaštvu.

“Učešće Kosova u ovim igrama znači obnavljanje ponosa na Kosovu. Kao kada je pobedila Majljinda Keljmendi, drži nas u nadi da će uskoro himna Kosova odzvanjati svuda. Ali, uvjereni smo da će drugi podići ime Kosova i povećati njegovu čast među stotinama drugih naroda“, rekla je Osmani.

Osmani je od sportista zatražila da zastavu „nose s ponosom“, jer, prema njenim rečima, mahanjem zastavom, „takmičarski duh svih građana Kosova se talasa“.

Sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je da će 11 sportista predstavljati Kosovo „protiv veoma velikih zemalja“.

„Nije učešće na Olimpijskim igrama ono što slavimo, ali to je pobeda u koju se nadamo, iako vas ne podržavamo izbliza, dozvolite mi da vam se zahvalim na vašem trudu i celo Kosovo će biti iza vas, prateći i podržavajući vas izdaleka i sa srcem“, rekao je Kurti.

Osmani se sastala sa rukovodiocima kosovskog Olimpijskog komiteta, a predsjednik ovog komiteta Ismet Krasnići obavestio je Osmani o pripremama sportista kosovskog Olimpijskog tima.

Od ukupno jedanaest sportista šestoro, kako je ranije rečeno, ima ispunjenu olimpijsku normu. To su džudisti – Majljinda Keljmendi (Majlinda Kelmendi), Distria Krasnići (Distria Krasniqi), Nora Đakova (Gjakova), Akilj Đakova (Akil Gjakova) Ljorijana Kuka (Loriana Kuka) i rvač Egzon Šala (Egzon Shala).

Na poziv tripartitne komisije, na Olimpijadu idu i Donjeta Sadiku (boks), Driljon Ibrahimi (Drilon – disciplina vazdušna puška 10 metara), Eda Zećiri (Zeqiri -plivanje disciplina 400 metara slobodnim stilom), Oljt Kondrioli (Olt Kondrioli) – 100 metara slobodni stil i atletičar Musa Hajdari disciplina trčanje na 800 metara.

Majlinda Keljmendi i Akilj Đakova nosiće kosovsku zastavu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Kosovo je dobilo punopravno članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu 2014. na sednici MOK-a u Monaku.

Prvi put su na Olimpijskim igrama nastupali u Rio de Ženeiru 2016. godine.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply