Connect with us

Kosovo

Sve mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa

Objavljeno

-

Vlada Kosova uvela je novi set mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Većina novih mjera stupa na snagu danas (29. 08. 2021.), dok će jedan dio početi da se primenjuje 30. avgusta, a drugi 13. septembra. Kao što je i najavljeno, početak školske godine je odložen za 13. septembar, radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 21.30, dok će pola sata kasnije na snagu stupiti i policijski čas.

Vlada je, međutim, ujedno odlučila da uvede posebne uslove za ulazak na Kosovo. Riječ je o obavezi posedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela. Ova mera će, međutim, od 13. septembra važiti i za zaposlene u javnim i obrazovnim ustanovama, prenosi KoSSev.

Kako ući i izaći sa Kosova?

Vlada je odlučila da uvede novi set mjera za ulazak i izlazak sa Kosova koje će važiti od 30. avgusta pa sve do 13. septembra.

U ovom vremenskom periodu sve osobe koje ulaze na Kosovo moraće da ispune jedan od više predviđenih uslova, tj. da sa sobom imaju barem jedan od sljedećih dokumenata:

– Potvrdu o vakcinaciji – da su potpuno vakcinisani ili primili prvu dozu;

– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata, ili potvrdu da je osoba preležala kovid (pozitivan PCR test), ali koja je izdata ne manje od 21 dana i ne više od 180 dana od dolaska;

– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela, izdat pre najviše 30 dana:

– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 sati.

Vlada je ujedno donela pravilo da građani Kosova i lica sa privremenim ili stalnim boravkom, u slučaju da ne ispunjavaju jedan od gorenavedenih uslova, pri ulasku potpišu izjavu kojom se obavezuju na sedmodnevnu samoizolaciju.

Obaveza posedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova ne važi za sve.

Ova mjera ne važi za one koji ulaze na Kosovo vazdušnim ili kopnenim putem i napuste ga u roku od tri sata.

Ne važi i za profesonalne prevoznike pod uslovom da poštuju protokol o međunarodnom transportu radi prevencije kovida.

Mjera se neće odnositi i na one građane Kosova koji ga napuste na 12 sati, kao i za strane državljane koji organizovanim prevozom ili međunarodnom autobuskom linijom prolaze tranzitno kroz Kosovo, a ukoliko potpišu da će ga napustiti u roku od pet sati.

Od ove obaveze su izuzete i strane diplomate koje su akreditovane na Kosovu, kao i osobe mlađe od osamnaest godina.

Rad privatnih i javnih institucija u vrijeme pandemije, posebni uslovi za zaposlene od 13. septembra

Vlada je ujedno uvela novi set mjera koji se odnosi na rad javnih i privatnih ustanova, a koje važe od 30. avgusta do 13. septembra.

U ovom vremenskom okviru, javne i privatne ustanove trebalo bi da rade samo sa osnovnim – neophodnim osobljem, dok se za ostale radnike, čije fizičko prisustvo nije nužno, treba omogućiti da rade kod kuće.

Nadređeni su u obavezi da odrede ko čini deo osnovnog osoblja, u saradnji sa zaposlenima.

Ujedno je odlučeno da od 13. septembra, svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu kosovske vlade ili opštine takođe ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose za građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Najviši administrativni službenik nadležan je da imenuje odgovorno lice koje će proveravati da li se ova mera poštuje.

Ujedno, trudnice nisu u obavezi da rade u poslovnim prostorijama.

Javne i privatne ustanove dužne su, kao i drugi subjekti, da drže sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske na pristupačnim mjestima, na ulazu u objekat.

Poslodavci i institucije u obavezi su da ukažu na pravila ponašanja u vezi sa zaštitom od koronavirusa – postavljanjem informativnih postera, uključujući i one koji informišu građane – da je zabranjen ulazak bez maske, kao i da je neophodno održavati distancu.

Ujedno se nalaže dezinfikovanje i provetravanje zatvorenih prostorija, ali i angažovanje osobe koja će nadgledati da li se poštuje mera o nošenju zaštitne maske.

Kada i gde nositi masku

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno, ali i dalje postoje izuzeci.

Građani nisu u obavezi da nose masku tokom vožnje, ali kada su u vozilu sa užim članovima porodice, tokom trčanja, vožnje biciklom i vježbanja, kao i kada neko jede ili konzumira tečnost.

Prethodnom odlukom kosovske vlade koja je sada ukinuta usvajanjem nove, građani nisu bili u obavezi da nose masku i tokom šetnje na otvorenom kada su sami, a tokom vožnje, samo u slučaju kada su u vozilu najviše četiri bilo koje osobe.

Vlada je precizirala da je zabranjen ulazak u zatvorene prostorije bez maske.

Ograničeno kretanje građana

Vlada je novom odlukom oživela policijski čas. Kretanje je zabranjeno u perodu od 22.00 do 05.00 od 30. avgusta do 13. septembra.

Izuzeci postoje. Mjera ne važi u hitnim slučajevima – kada se ide kod doktora, u kupovinu lijekova, usljed pružanja medicinske pomoći ili izbegavanja povreda ili rizika od povrede.

Od poštovanja mjere su izuzeti zdravstveni radnici, obezbeđenje, pružaoci javnih usluga i radova, radnici koji rade u noćnim smenama u preduzećima koja obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja (transport robe), ali pod uslovom da su im izdate dozvole od strane Poreske administracije Kosova.

Iz vlade ujedno navode da Ministarstvo zdravlja može, u slučaju postojanja događaja od posebnog značaja, da izda posebnu dozvolu, kojom će se privremeno ukinuti mjere za određenu kategoriju lica.

Nastava od 13. septembra, zaposleni u obavezi da se vakcinišu ili se testiraju

Vlada je ujedno odlučila da se nastavne aktivnosti u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja obustave do 13. septembra.

Izuzetak su predškolske i dnevne ustanove koje nastavljaju sa radom prema relevantnom vodiču, poručuju iz vlade.

Mjera o neophodnom ispunjavanju jednog od uslova koji važe za ulazak na Kosovo, odnosi se i na osoblje u svim javnim i privatnim ustanovama svih nivoa obrazovanja, takođe od 13. septembra.

Riječ je o obavezi posedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili potvrde da zaposleni ima antitela.

Takođe su i obrazovne ustanove u obavezi da imenuju odgovorno lice koje će proveravati da li zaposleni ispunjavaju ovaj uslov.

I dalje je zabranjeno organizovanje ekskurzija i grupnih šetnji, ali i održavanje proslava.

I u novoj odluci našla se i mera da korisnici socijalnih i penzijskih šema nisu u obavezi da se prijavljuju nadležnim kancelarijama radi evidencije.

Zabranjen rad bioskopa, muzeja, održavanje koncerata, proslava, venčanja…

Vlada je ujedno odlučila da zabrani rad biblioteka, bioskopa, muzeja, kulturnih centara i drugih sličnih institucija koje rade u sklopu ministarstva kulture ili opština, sve do 13. septembra.

Pozorištima, ansamblima… dozvoljeno je održavanje vežbi, kao i predstava i nastupa, ali onlajn.

Kada je reč o javnim i privatnim sastancima – seminarima, radionicama, ali i kulturnim događajima, vlada je naložila da je dozvoljeno da u zatvorenim prostorijama bude do 30 osoba, uz poštovanje distance od 1.5 metara između osoba.

Ova odluka se, međutim, ne odnosi na sjednice u skupštini i sastanke vlade, ali u slučaju da okupljeni imaju zaštitne maske i poštuju meru distance.

Na kulturnim događajima i okupljanjima na otvorenom dozvoljeno je prisustvo najviše 50 ljudi, uz poštovanje mjere distance.

Vlada je odlučila da zabrani pojedine aktivnosti, nezavisno od broja učesnika ili publike.

Zabranjen je rad noćnih klubova, održavanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih ili društvenih proslava.

Kada su u pitanju sahrane, one su dozvoljene u prisustvu najužih članova porodice, međutim, zabranjuje se održavanje prijema povodom saučešća.

Ugostiteljski objekti rade samo na otvorenom i do 21.30

Vlada je odlučila ujedno da zabrani pružanje usluga ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorijama.

Rad na otvorenom dozvoljen je samo uz korišćenje 70 odsto kapaciteta prostora i to do 21.30, dok muzika treba da se ugasi već u 21.00.

Neophodno je omogućiti poštovanje mere distance od jednog metra između mušterija za različitim stolovima. Na svakom stolu mora stajati sredstvo za dezinfekciju.

Usluge dostave dozvoljene su i nakon 22.00 – kada stupa na snagu policijski čas, ali uz dozvolu prethodno pribavljenu iz Poreske administracije Kosova.

Rad tržnih centara je i dalje dozvoljen, ali uz poštovanje odgovarajućih mera.

Sve prodavnice dužne su da odrede koji je maksimalni broj mušterija dozvoljen u lokalu na osnovu pravila 1 osoba na 8 metara kvadratnih i da na ulazu označe koji je to broj.

Dozvoljen je i rad ugostiteljskih objekata pri tržnim centrima, ali ne i igraonica za decu.

U autobusima sa maskama

Kada je u pitanju javni prevoz, kosovska vlada odlučila je da zadrži meru zabrane ulaska u autobus bez maske.

Prevoznici ujedno mogu da nastave sa radom, ali uz korišćenje 50 odsto kapaciteta vozila, a taksisti – sa najviše dva putnika.

Sportski događaji, teretane, fitnes centri: Ulazak uz posebne uslove

Održavanje sportskih takmičenja i treninga je i dalje dozvoljeno, ali u skladu sa protokolom i preporukama Svetske organizacije za sportske događaje i mjera kosovske vlade.

Dozvoljen broj učesnika takmičenja određuju sportski savezi, ali uz poštovanja mere distance i drugih mera.

Prisustvo gledalaca zabranjeno je tokom takmičarskih aktivnosti u zatvorenim prostorijama, a na otvorenom je dozvoljeno do 10 odsto kapaciteta objekta i uz poštovanje mere distance.

Gledaoci su takođe u obavezi da ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose na građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Rad teretana, fitnes centara i sličnih objekata za individualne rekreativne aktivnosti je dozvoljen. Međutim, klijenti su takođe u obavezi da ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose za građane koji ulaze na Kosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Mjera distance za teretane važi po pravilu jedan klijent na 10 metara kvadratnih.

Vlasnici su u obavezi da postave informativne postere i obezbede sredstva za dezinfekciju pored svake sprave.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply