Connect with us

Kosovo

Osmani: 13 hiljada žrtava rata dokazuju zle namjere Srbije

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, sećajući se žrtava genocida rekla je da je ovo trenutak za razmišljanje o visokoj cijeni koju je Kosovo platilo za slobodu.

Ona je istakla da je 13.000 žrtava rata jasan dokaz da je Srbija nameravala da nas zbriše sa lica zemlje.

„Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida, 9. decembar, trenutak je razmišljanja o teškom putu koji smo prošli i visokoj cijeni koju smo platili za našu slobodu. Ne možemo okrenuti leđa našoj prošlosti. Pamtićemo to iz predostrožnosti da se takve stvari ne bi ponovile ni u jednom kutku zemaljske kugle. Prevencija ima preduslov pravdu. Dela genocida od strane Srbije desila su se u očima svijeta. U posljednjem ratu na Kosovu ima preko 13 hiljada poginulih, za kojima danas bolujemo, pred kojima se klanjamo i koji će zauvek biti upamćeni. Oni su dokaz zločina genocida i jasne namjere Srbije da nas zbriše sa lica zemlje”, rekla je ona.

Predsjednica je govorila o masakru u Pokleku, među kojima je bilo 24 djece.

“Jedan od mnogih slučajeva koji dokazuje ovu svrhu istrebljenja je masakr u Pokleku. Tragovi krvi 54 civila ubijena u masakru u Pokleku, među kojima 24 djece, još uvijek su sveži u podrumu kuće u kojoj su prvo ubijeni, a zatim dva puta zaredom spaljeni. Mokra tijela dece, zajedno sa njihovim porodicama, pretvorena su u pepeo, što je onemogućilo identifikaciju i prikrivanje okrutnog zločina. Ovaj zločin je imao jasnu svrhu: istrebljenje našeg naroda sa lica zemlje. Namjerno istrebljenje koje predstavlja glavni element genocida. Ubijena djeca su bila od šest mjeseci do 17 godina”.

“Mi koji uživamo u slobodi imamo misiju da damo sve od sebe da počinioce ovog jezivog čina i mnogih drugih masakra privedemo pravdi”, zaključila je Osmani.

(RTK, Klan Kosova)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply