Connect with us

Kosovo

Balje: Izbori neće donijeti promjene, već samo blokadu države

Objavljeno

-

Poslanica u Skupštini Kosova, istovremeno i predsjedavajuća Komisije za ljudska prava i ravnopravnost spolova, Duda Balje, rekla je da nije vrijeme za vanredne parlamentarne izbore, jer prema njenim riječima tako nešto neće donijeti promjene, već samo zastoj funkcionisanja države.

“Mislim da izborima ne možemo ništa promijeniti, čak možemo blokirati državu jer će biti vrlo teško formirati vladu i pitanje je predsjednika za stolom i mislim da ćemo državu blokirati ako se održe izbori.”

Bajle je u intervjuu za Ekonomia Online rekala da još nisu razgovarali o imenu kandidata za predsjednika države.

Međutim, rekla je da je iz primljenih informacija predsjedavajući AAK-a Ramush Haradinaj izrazio želju da bude predsjednik zemlje.

“Još nismo razgovarali o predsjedniku Kosova. Imamo informaciju da gospodin Haradinaj želi biti predsjednik, a dobili smo pismo od građanina Kosova koji je rekao da želi biti predsjednik države. Još nismo razgovarali o imenu i mislim da će druge zajednice podržati onu koja ima većinu glasova u Skupštini.”

Balje smatra pitanje vakcine vrlo zabrinjavajućim, jer su prema njenim riječima mnogi građani protiv vakcine kao rezultat pogrešnih informacija o njenom negativnom učinku na ljudsko zdravlje.

“Bojim se da je ozbiljan broj građana Kosova protiv vakcine jer su dobili puno pogrešnih informacija da je vakcina štetna po zdravlje i mislim da bismo trebali biti oprezni u vezi s tim pitanjem.”

Poslanica Balje naglasila je da bi se trebali više fokusirati na rješavanje internih pitanja. Između ostalog, ona kaže da dijalog sa Srbijom treba nastaviti i naglasila da Kosovo treba biti dobro pripremljeno.

“Rad dijaloga je nešto izvan Kosova, jer imamo krizu u državi i moramo se potruditi da damo sve od sebe. Ali dijalog sa Srbijom mora se nastaviti i mislim da ne bismo trebali dijeliti Kosovo na poziciju i opoziciju, jer mi kao Kosovo trebamo biti jedna strana, jer postoje neki trenuci koji su važni za nestale osobe. Srbija je napravila štetu i trebala bi platiti. Moramo imati osnovu kada sjednemo sa Srbijom i budemo spremni razgovarati o konkretnim stvarima.

Dalje, naglasila je da pitanje nestalih osoba treba shvatiti ozbiljno.

“Budući da imamo informacije na prošlom sastanku sa premijerom Hotijem, sa Srbijom se ništa ne govori a da se ne dotiče pitanja nestalih i za mene je to bio dobar trenutak. Ali moramo se dotaknuti teme i moramo znati gdje smo. Moramo nastaviti jer je ozbiljnost u ovom pitanju vrlo važna”, kazala je Balje.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply