Connect with us

Kosovo

Optužnica protiv pet lica zbog prevare sa subvencijama

Objavljeno

-

Osnovno tužilaštvo u Prištini je podiglo optužnicu protiv pet osoba, od kojih četiri u svojstvu službenih lica – inspektora za terensku kontrolu u Agenciji za razvoj poljoprivrede i sela koji su u ime petog, okrivljenog korisnika granta M.D, u saizvršilaštvu dostavljali lažne izvještaje nadležnima, navodeći da je on ispunio kriterijume za podršku gajenju pčela, iako nije posedovao nijednu košnicu, piše Kim.

Četvoro okrivljenih je po prethodnom dogovoru, a u cilju sticanja imovinske koristi na protivpravan način, za korisnika granta sada okrivljenog M.D. saučesnički sastavljalo i u njegovo ime podnosilo lažne izvještaje nadležnim organima, navodeći da je on ispunio kriterijume potrebne za subvencionisanje granta za gajenje pčela. U stvarnosti, M.D. nije ispunjavao zakonske pretpostavke, jer nije posedovao nijedno društvo (košnicu) pčela.

Okrivljeni A.C, A.H, L.K. i K.Z. su kao službena lica u saizvršilaštvu počinili krivično delo prevara u službi, dok je korisnik granta, okrivljeni M.D, izvršio krivično delo prevara sa subvencijama.

Usljed radnji ovih lica pričinjena je šteta budžetu Kosova u iznosu od 11.753,30 evra, saopšteno je iz Osnovnog tužilaštva.

Tužilac je prilikom podizanja optužnice predložio nadležnom sudu da okrivljeni budu oglašeni krivim i kažnjeni po zakonu za krivična dela koja im se stavljaju na teret, te da se četvorici službenika zabrani vršenje funkcije u javnoj upravi ili javnim službama, kao i da im se izrekne dopunska kazna da nadoknade štetu pričinjenu budžetu Kosova do vrednosti koju su prouzrokovala njihova krivična dela.

(Kim radio)