Connect with us

Kosovo

Stano: Bez napretka u dijalogu nema napretka u procesu pristupanja EU

Objavljeno

-

Zvaničnici Evropske unije negirali su mogućnost odvajanja procesa evropskih integracija od dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Iz centralnog ureda u Briselu ponovljena je potvrda da bez napretka u procesu normalizacije nema napretka u procesu integracija.

“Evropska unija je u mnogim slučajevima, kao i u pravnim dokumentima, bila vrlo jasna da put Kosova i Srbije ka EU prolazi kroz dijalog koji olakšava EU. Drugim riječima, bez napretka u dijalogu, nema napretka ni u pristupnom procesu ka EU”, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

Kosovski premijer je početkom ove nedjelje predložio da se proces integracije Kosova odvoji od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom.

Međutim, zvaničnici EU ističu da je malo vjerovatno da će ovaj predlog biti sproveden jer je suština procesa proširenja upravo rješavanje otvorenih pitanja sa susedima.

Evropska unija i dalje stoji iza principa da neće primiti u svoju porodicu nijednu zemlju koja ima otvorena bilateralna pitanja, kako sa susedima, tako i sa bilo kojom državom članicom EU.

(RTK)