Connect with us

Kosovo

Okrugli sto u Prištini: Kosovo ostvarilo ograničen napredak u borbi protiv korupcije

Objavljeno

on

Kosovo je ostvarilo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, korupcija stvara negativnu sliku o Kosovu na međunarodnom planu i usporava napredak na evropskom putu, ocenjeno je na okruglom stolu na temu “Uticaj korupcije na integraciju Kosova u Evropsku uniju” koji je održan danas u Prištini, prenosi Koha.
Skup je organizovan u okviru Nedjelje borbe protiv korupcije.

Izvršna direktorka nevladine organizacije Pokret FOL Medžide Demolji rekla je da korupcija utiče na put Kosova ka članstvu u EU i istakla da institucije treba više da rade na tome da je spreče u što većoj mjeri.

“Sve dok Kosovo ima za cilj da se integriše u Evropsku uniju, imamo izazov, a to je borba protiv korupcije. Uticaj korupcije u pregovorima sa EU je vidljiv i direktan, stvara nestabilnu sliku o zemlji. Konkretni koraci u borbi protiv korupcije treba da budu nepristrasna primjena zakona i kažnjavanje onih koji ga krše. Institucije takođe treba da povećaju transparentnost”, rekla je Demolji.

Ambasadorka Holandije na Kosovu Karin Lobezo rekao je da Kosovo treba da preduzme mere u pravcu borbe protiv korupcije, dodajući da je za sudske odluke potrebna posvećenost.

“Korupcija je veoma štetna za demokratiju, privredu i pojedince. Borba protiv korupcije je deo vladavine prava. Primena antikorupcijskih zakona se mora sprovoditi. Takođe, potrebne su proaktivne istrage i sudske odluke. Moramo takođe pokrenuti istrage, krivično gonjenje i kazne kako bi počinioci završili u zatvoru. Dakle, Kosovo mora da preduzme korake u tom pravcu”, rekla je Lobezo.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Ilji Bulješkaj rekao je da je Kosovo u pozitivnom trendu u sprečavanju i borbi protiv korupcije.

“U pozitivnom smo trendu, kako u prevenciji, tako i u borbi protiv korupcije. Ponekad se ovaj napredak stavlja u senku, ali treba primetiti da ima napretka. Imamo veći porast transparentnosti javnih funkcionera. Dakle, kao institucija verujemo da napredujemo, podižemo svoje kapacitete, na dobrom smo putu”, naglasio je Bulješkaj.

Burbuće Kastrati iz Pokreta FOL ukazala je, predstavljajući nalaze istraživanja koje su sproveli sa građanima u 38 opština, da su neki od izazova za koje građani misle da utiču na put Kosova u EU nepriznavanje od strane pet država članica EU, normalizacija odnosa sa Srbijom, kao i da EU nije dovoljno zainteresovana da Kosovo postane njen član.

(Koha ditore, Kosovo online)