Connect with us

Kosovo

Nacrt izjave sa samita EU – ZB: Poziv na normalizaciju Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Na samitu EU-Zapadni Balkan od Kosova i Srbije će ponovo biti zatraženo konstruktivno angažovanje u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa.

U završnoj izjavi koju će odobriti šefovi država i vlada Evropske unije, biće naloženo da je normalizacija između Kosova i Srbije „od suštinskog značaja za bezbednost i stabilnost celog regiona i da obezbedi da stranke mogu napredak na svojim evropskim putevima“.

Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 13. decembra u Briselu. Predsednica Vjosa Osmani će predstavljati Kosovo na ovom sastanku, dok će Srbiju predstavljati premijerka Ana Bernabić.

Veliki prostor u završnoj izjavi sa ovog samita biće posvećen dijalogu Kosova i Srbije.

Evropski lideri će pozvati strane da, bez odlaganja ili preduslova, u potpunosti sprovode Sporazum o putu normalizacije i Aneks za implementaciju.

„Takođe, očekujemo od strana da nastave sa kontinuiranim naporima za deeskalaciju u skladu sa zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja nije povoljna za normalizaciju odnosa“, navodi se u saopštenju.

U svetlu agresije u Ukrajini, države regiona moraju da stanu zajedno sa EU kao jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, navodi se u nacrtu rezolucije.

„Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i odgovornosti“, poručiće evropski lideri, tražeći od svih zemalja da uvedu sankcije Rusiji i rade na sprečavanju njihovog zaobilaženja.

(RTK2)