Connect with us

Kosovo

Konjufca: Nema ZSO ako Srbija ne prizna Kosovo

Objavljeno

-

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da zahtjev Zapada za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neće biti ispunjen, ako međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

Konjufca je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da Zapad nije ozbiljan u pritiscima na Srbiju, te da, ukoliko se nastavi pritisak samo na Kosovo i Zapad ne ubedi Beograd da potpiše Ohridski sporazum – ne vjeruje da će ti napori doneti rezultatu.

Govoreći o nacrtu statuta ZSO koji je stigao od EU, on je rekao da nije na Evropskoj uniji da predstavlja nacrt statuta, već da je “normalan redosled stvari” bio da to učini Kosovo.

“To je bio i stav naše vlade, veoma fer i principijelan, koji ja podržavam. Što se tiče EU, pokušavam da objasnim zašto se žuri da predlože takav statut. To je uglavnom zbog činjenice da je proces zastao. Ohridski sporazum Srbija nije potpisala. Zatim je usljedio teroristički napad i čin agresije Srbije na Kosovo, u selu Banjska 24. septembra. Tada je međunarodna zajednica shvatila da će to možda na duže vrijeme blokirati politički proces i proces dijaloga sa Srbijom. Upravo iz tog razloga im se žuri da predlože statut, preuzimajući nadležnost od Kosova“, smatra Konjufca.

Dodao je da ni u jednom dokumentu, na kome se zasniva pregovarački proces, nije navedeno da je predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u nadležnosti Evropske unije.

Ocjenjuje i da pristupom po kojem obe strane treba samostalno i potpuno da sprovedu svoj deo Ohridskog sporazuma, bez povezivanja njegovih tačaka, neće moći da se napreduje.

Kako kaže, prvi deo tog sporazuma su tačke u korist suvereniteta Kosova, dok je sedma tačka Ohridskog sporazuma u korist Srbije.

“Kosovo ima obavezu da pronađe oblik samoupravljanja za srpsku zajednicu. To se ne može uraditi ako se ne stavi u opšti paket, a to je Ohridski sporazum, koji Srbija nije potpisala. Međunarodna zajednica kaže da nema veze što nije potpisana, ali Vlada Kosova smatra da je neophodno da ovaj sporazum potpišu strane, jer ako nije potpisan, to je bezvredan dokument“, ponavlja Konjufca.

Ako se koncept samoupravljanja ne ugradi u sporazum sa priznanjem Kosova – onda Kosovo nema obavezu da preduzima korake ka tome, dodaje on.

“Ne dolazi u obzir. Zašto? Ako iz jednačine odnosa sa Srbijom izbacite priznanje i ako ostane samo ZSO, to će biti veoma manipulativan mehanizam i sila kojom Srbija može negativno da pogodi Kosovo. Znamo da bi ZSO činili srpski predstavnici, koje bi mogla da kontroliše bilo koja politička partija direktno sa Vučićeve strane, a oni bi gradili skupštinu tog tela“, rekao je Konjufca.

Na konstataciju da Zapad zapravo traži i jedno i drugo, a ne samo ZSO, Konjufca odgovara da on ne misli da je Zapad ozbiljan u zahtjevima Srbiji da prizna Kosovo.

“Do sada mi se ne čini da je Srbija osetila neki ozbiljniji pritisak u vezi sa priznanjem Kosova. Mislim da je više pritiska na Kosovo za ZSO, nego na Srbiju da prizna Kosovo“, tvrdi Konjufca.

To je, za njega, pogrešan pristup koji neće dati rezultate.

“Ako je sve što vidimo pritisak samo na Kosovo, ako ono trpi sankcije, a Srbija ne trpi pritiske i posljedice, ni u odnosu prema SAD, ni prema EU, Srbija se neće promeniti, već će njene ambicije da napadne Kosovo, kao aktom agresije od 24. septembra, rasti“, tvrdi Konjufca.

Na pitanje da li je realan zahtjev Zapada za brzim rešenjem i koracima ka normalizaciji, ponavlja da je za Kosovo najbolje rešenje priznanje i da je sporno što Srbija nije potpisala Ohridski sporazum.

“Ako međunarodna zajednica nema mehanizme da pogura predsednika Srbije da uđe u ’paket’ Ohridskog sporazuma, onda još manje pristajemo da uđemo u sporazum za ZSO… Ali, ako hoćete da gurate Kosovo, i pored svega ovoga, da samo sednemo i formiramo ZSO, ne mislim da je to način i neće doneti rezultate“, rekao je Konjufca.

(VOA)