Connect with us

Kosovo

Od početka ove godine 706 građana odreklo se kosovskog državljanstva

Published

on

U prva dva mjeseca ove godine 706 građana Kosova odreklo se kosovskog državljanstva.

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je razlog za odricanje od državljanstva, u većini slučajeva, to što mnoge evropske zemlje ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo za državljane koji nisu u EU. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, za devet godina iz matične knjige državljana obrisano je 46.839 osoba.

Samo protekle godine, 4.940 građana odreklo se državljanstva Kosova. U odnosu na 2020. ovaj broj je veći za 1.307 osoba. Prema podacima za januar i februar, dnevno je u proseku oko 12 državljana Kosova dobilo otpust iz kosovskog državljanstva.

Behar Haziraj, viši službenik za medije u Ministarstvu unutrašnjih poslova i uprave, u izjavi za Radio Kosova kaže da je “u periodu januar-februar 2022. godine, iz državljanstva Republike Kosovo oslobođeno 706 lica, od čega 341 muškarac i 365 žena“, rekao je on.

Haziraj ističe da je glavni razlog koji primorava građane Kosova da se odreknu državljanstva zabrana dvojnog državljanstva u mnogim zemljama u kojima žive.

“Razlozi zbog kojih se ova lica odriču državljanstva Republike Kosovo su zato što mnoge zemlje Evropske unije ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo, uključujući i neke zemlje koje nisu deo EU. Dakle, s obzirom da je veliki broj naših državljana već godinama živeo u ovim zemljama i time stekao pravo na državljanstvo, oni su u obavezi da budu oslobođeni prethodnog državljanstva ukoliko žele da steknu državljanstvo tog mjesta. Dakle, glavni razlog je zabrana dvojnog državljanstva u mnogim zemljama“, potvrdio je Haziraj.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2013. godine, dakle za devet godina, 46.839 osoba odreklo se kosovskog državljanstva. Ako uzmemo u obzir popis stanovništva iz 2011. godine, ovaj broj je za 1.903 manji od ukupnog stanovništva u pet opština Kosova: Štimlje, Đeneral Janković (Elez Hani), Klokot, Parteš i Ranilug.

(RTK2, Radio Kosovo)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *