Connect with us

Kosovo

Nove antikovid mjere stupile na snagu

Objavljeno

-

Na cijeloj teritoriji Kosova od danas se primenjuju nove protivepidemijske mjere. Iako je situacija na Kosovu zvanično izuzetno povoljna, te je broj dnevnoinficiranih jednocifren, usljed širenja novog soja koronavirusa – Omikron u više zemalja širom svijeta, Kurtijeva vlada odlučila je da zadrži prethodno uvedene mjere, pa čak uvede i strožije. Ostaje policijski čas od ponoći do 5 ujutru, maske su i dalje obavezne, osim kada se vozite sami ili ste sa članovima porodice u automobilu, dok trčite i vežbate ili dok jedete ili pijete.

I dalje je zabranjen rad noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, vjenčanja, veridbi, porodičnih i društvenih žurki. Ugostiteljskim objektima se dozvoljava da rade sa 50 odsto popunjenošću kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom. Pružanje usluga dozvoljeno je od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30. Ujedno, od sada samo dva putnika mogu da putuju taksijem, dok u javnom prevozu putnici i osoblje moraju da posjeduju jednu od potvrda da nemaju koronavirus, odnosno da nisu oboljeli od kovida 19.

Vlada je takođe odlučila da uvede mjeru koja će stupiti na snagu od 3. januara a odnosi se na ulazak na Kosovo. Od tada će svi morati da imaju dokaz o vakcinaciji sa dve doze. A do 3. januara, za ulazak je osim dokaza o vakcinaciji sa dve doze, dozvoljena još i mogućnost ulaska sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali uz potvrdu o jednoj dozi vakcine – ne starijoj od četiri nedjelje, ili – potvrda o jednoj dozi vakcine zajedno sa dokazom da je osoba preležala kovid 19 (pozitivni PCR test ne raniji od 21 dana i ne stariji od 180 dana). Novina je i to da su iz ovih mjera za ulazak izuzeta djeca do 12 godina starosti, a ne 16, kako je prethodno bilo.

Asocijacija kosovskih opština traži ukidanje policijskog časa

Asocijacija kosovskih opština zatražila je da se promene pojedine mjere nove mjere kosovske vlade.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je za Kallxo.com da su tražili od Vlade da poveća broj mobilnih timova u selima.

Sa druge strane, kaže da se predstavnici Asocijacije nisu sastali sa centralnim vlastima s ciljem koordinacije u vezi sa novim mjerama.

Ujedno je kazao da ne podržavaju mjere koje nisu zasnovne na naučnim argumentima, uključujući policijski čas.

Kada je ova mjera u pitanju, kaže da je ne primenjuje nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi i šire.

(Kossev, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply