Connect with us

Kosovo

NKM podstiče novinare i medije da nastave svoj rad

Objavljeno

-

Povodom 3. maja, Svjetskog Dana Slobode medija, Nezavisna komisija za medije podsjeća na važnost poštovanja ove temeljne vrijednosti demokratskih država, kao veoma važnog doprinosa stvaranju stabilnog, sveobuhvatnog društva, istovremeno garantujući pristup informacijama i garanciju slobode izražavanja.

Već više od godinu dana mediji i novinari širom svijeta, a posebno na Kosovu, suočavaju se sa veoma teškom situacijom u svom radu, usljed pandemije Covid-19. Stoga, na ovaj značajan dan, Nezavisna komisija za medije snažno podstiče novinare i medije uopšte da nastave svoj rad u skladu sa profesionalnim standardima, pravilno informišući kosovsku javnost.

Na ovaj važan dan slobode štampe, Nezavisna komisija za medije podstiče sve odgovorne mehanizme i institucije da pruže konstruktivan pristup funkcionisanju predispozicija koje garantuju neograničenu primjenu ove osnovne slobode, koja mora biti nepovrediva, zaštićena i zagarantovana. Medijski pluralizam, sloboda izražavanja i slobodni mediji osnovni su preduslovi za demokratsko društvo i demokratsku državu, bez kojih ne može biti društvenog, političkog i ekonomskog razvoja.

Podsjećajući da je sloboda izražavanja na Kosovu zagarantovana Ustavom, Nezavisna komisija za medije smatra da mediji na Kosovu, uprkos raznim izazovima, nastavljaju slobodno da profesionalno vrše svoja prava i odgovornosti i da budu snažan i tačan glas istine, što je osnovni ljudski uslov za demokratsku državu.

NKM je snažno posvećena slobodnim medijima i poziva sve relevantne institucije da stvore povoljno okruženje za razvoj slobodnih i pluralističkih medija.

Još jednom ističemo da misija NKM-a je i ostaje unapređenje slobode izražavanja i pluralizma medija, koja je uvek na usluzi javnosti podjednako svim građanima Kosova, slobodi izražavanja i pravu na informacije na jeziku koji pripada svakom građaninu i svakoj zajednici.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply