Connect with us

Kosovo

Adrijana Hodžić ostala bez argumenata, sama sebe odjavila iz tv debate

Objavljeno

-

Sinoć je na televiziji T7 održana tv debata između Dude Balje, predsjednice SDU i Adrijane Hodžić, iz UZ Adrijana Hodžić.

Balje je i ovom prilikom ponovila da je izuzetno zadovoljna izbornim rezultatima i naznačila da su glasovi za njenu stranku čisto glasovi Bošnjaka, kao i da čeka glasove iz dijaspore i da još ne zna da li će njena stranka ući u Skupštinu Kosova.

“Na ovim izborima nama Bošnjacima dogodilo nam se nešto novo, a to je UZ – Adrijana Hodžić, formirana po planu Srpske liste. Ona je osvojila većinu glasova nismo imali moć ratovati protiv ovoga. Ako je istina da je Adrijana Hodžić uzela i mnogo glasova iz Srbije koji treba da stignu putem pošte, ima šanse da Adrijana Hodžić od tri mjesta osvoji dva”, kazala je Balje.

Upitana zašto misli da je Adrijana Hodžić uzela glasove od Srba, Balje je odgovorila da je Adrijana Hodžić dobila glasove u srpskim opštinama gdje ne zivi niti jedan Bošnjak što znači da treba da predstavlja Srbe, odnosno birače koji su joj dali glas.

Predsjednica SDU istakla je da Bošnjaci Kosova imaju ogromnu podršku od Bošnjaka iz Bosne, Sandzaka i Makedonije.

Dalje, kazala je da je imala susret sa egipćanskom, romskom i aškalijskom zajednicom.

“Srela sam se sa egipćanskom, romskom i aškalijskom zajednicom. Mi nemamo moć i snagu da se borimo protiv Srbije, mora država da nam pomogne… Čekamo konačne rezultate nakon čega ćemo ovaj problem iznjeti pred Ustavnim sudom”, kazala je Balje.

Adrijana Hodžić odbacila je navode i optužila Dudu Balje za uzurpaciju bošnjačkih mjesta.

U nastavku uživo debate nastupila je žustra rasprava gdje su razmenjivane optužbe. Hodžićeva je sve vrijeme pokušavala da opravda glasove osvojene u srpskim sredinama, kada u jednom trenutku na krajnje primitivan način naziva Dudu Balje “falc” Bošnjakinjom, tvrdeći za sebe da je čista Bošnjakinja.

Balje je na kraju ponovila da je Adrijana Hodžić dobila preko 90% srpskih glasova i da je realno da predstavlja Srbe a ne Bošnjake.

Suočena sa nedostatkom argumenata, kada joj Duda Balje kaže da ima poruka u kojima Srbi kažu da ne znaju ko je Adrijana Hodžić, i iznosi joj druge činjenice, Hodžićeva je sama sebe odjavila iz tv debate.

“99 % glasova je uzela od njih, kako može da predstavlja Bošnjake. Sigurna sam da je igrač Srpske liste. Mi imamo na djelu Adema Hodžu broj 2, mi poslanici vrlo dobro znamo kako je funkcionisao i glasao Adem Hodža”, zaključuje Balje.

Video debata je išla uživo i na facebooku. Sudeći po komentarima na facebooku građani Kosova su vrlo dobro upoznati s ovim presedanom. Gotovo svi u komentarima izražavaju negodovanje i osuđuju ove pokušaje otimanja zagarantovanih mjesta za Bošnjake, pa je bilo komentara: “Rešiće to Kurti”, “Skupština bi trebala izmjeniti zakon o glasanju na Kosovu. 10 poslanika bez glasanja. Sada manipulišu sa drugim manjinama”, “Srpska lista bi trebala biti proglašena neustavnom na Kosovu”, “Poštovanje gospođe Duda Balje”.

Pogledajte debatu od 16:20