Connect with us

Kosovo

NATO raspoređuje rezervne snage na Kosovu

Objavljeno

-

Sjevernoatlantski savez je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu – Kfor, objavio je jedan od komandanata misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode vlasti Kosova, a kojima se protive Srbi.

Raniji pokušaji da se uvedu oznake na sjeveru Kosova, gdje većinom žive Srbi, doveli su do sukoba između policije i Srba, koji su ljetos postavili blokade na cestama, prenosi Hina.

Blokade su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a, a vlasti Kosova produžile rok do 31. oktobra.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije.

“U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje”, rekao je komandant istočnog sektora Kfora, pukovnik Christopher Samulski, novinarima u kampu “Bondsteel”.

Oko 3.700 NATO mirovnjaka trenutno je raspoređeno na Kosovu.

Vojna vježba pod nazivom ‘Zlatna sablja’
Samulski nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, ali spomenuo je jedinicu “veličine bataljona”.

Bataljon se obično sastoji od 500 do 1.000 vojnika.

Kfor je najavio da će 27. septembra izvesti vojnu vježbu pod nazivom “Zlatna sablja” na poligonu za obuku baze Novo Selo.

U vježbi će učestvovati osoblje Kfora i EULEX-a, u kontekstu operacije reagiranja u vanrednim situacijama, gdje osoblje Kfora nastavlja djelovati u bliskoj saradnji s policijom Kosova i EULEX-om, u skladu s konceptom “prvog, drugog i trećeg odgovora”, navodi se u saopćenju Kfora.

“Misija Kfora, predvođena NATO-om, nastavlja se fokusirati na svakodnevnu provedbu svog mandata kako bi osigurala bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu s odredbama Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 iz 1999. godine”, navodi se u saopćenju.

(AJB)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply