Connect with us

Kosovo

Jašaraj: Štrajk se nastavlja, Vlada nezainteresovana za dijalog

Objavljeno

-

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj rekao je da je za generalni štrajk koji je zakazao ovaj sindikat 25. avgusta kriva Vlada Kosova i dodao da štrajk neće prestati dok se ne steknu uslovi, prenosi Koha.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture stupio je u generalni štrajk 25. avgusta, a glavni zahtevi su povećanje plata i bolji uslovi rada za nastavnike. Zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama nije počela nastava 1. septembra.

Jašaraj je na sastanku Komisije za obrazovanje rekao da Vlada Kosova nije pokazala interesovanje za dijalog, a da ga je čak i premijer Aljbin Kurti “maltretirao” pred skupštinskim medijima.

Jašaraj je poručio da se više neće sastajati ni sa jednom institucijom bez prisustva medija, jer mu “mjenjaju riječi i ismevaju ga”.

On je naglasio da je napadnut integritet nastavnika, uključujući i one iz 90-ih, među kojima je bio i on.

“Vlada postupcima teži da uguši i ugasi sindikate i sindikalni glas. Nažalost, sa ponižavajućim namjerama za nastavnika, istaknuto je nešto što nije bio naš inicijalni zahtjev, tih 100 evra. Tako je dramatizovan i iskrivljen legitimni zahtjev koji je proizašao iz procesa”, rekao je Jašaraj.

On je takođe napomenuo da su ga 30. novembra prošle godine ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i ministarka prosvete Arberi Nagavci zamolili da ne pominje štrajk do marta, rekavši da će tada Zakon o platama biti poslat u parlament. Ali, kako ističe, to se nije desilo.

“Tendencija degradiranja nastavnika su kontinuirane izjave Vlade da oni već mole, a ne da smo mi molili da budemo deo ravnopravnog dijaloga, zakona o platama, zdravstvenog osiguranja”, rekao je Jašaraj.

Jašaraj je takođe podsjetio da na sastanku sa Kurtijem i ministrom finansija, Hekuranom Muratijem i ministrkom Nagavci, nije bilo rezultata, a da je Kurti tada upotrebio riječ “brat” da ga “maltretira”.

“Na Kosovu kada govorimo iskreno kažemo da pričamo kao braća. Premijer ne brine o situaciji, već stvara satiru i humor. Maltretirao me je na sastanku govoreći, dođi, moli se kao brat”, rekao je Jašaraj i dodao da je Kurti smišljao pakete pomoći bez konsultacija sa sindikatima.

On je istakao da je u prethodnim vladama bilo štrajkova, ali nije bilo tolikih pritisaka.

“Imali smo štrajkove u Vladi Haradinaja tri nedjelje, ali pritisak nije vršen”, rekao je on.

(Koha, Kosovo online)