Connect with us

Kosovo

Kurti: Opozicija koristi štrajk kao oružje protiv mene i vlade

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na sjednici Skupštine na kojoj se raspravlja o štrajku u prosveti ponovo optužio Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture za ucenu, a opoziciju da štrajk koristi kao oružje protiv njega i vlade, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je njegova vlada pokušala da vodi socijalni dijalog sa sindikalistima, ali da im nedostaje iskrenosti.

Kosovski premijer je govorio o tome šta se dešavalo od 1. septembra kada su se predstavnici Vlade sastali sa sindikatima i ponudili da zajedno objave paket mera za suočavanje sa inflacijom.

Kurti tvrdi da je kao socijaldemokrata zainteresovan za jačanje sindikata, ali i navodi da sindikati nisu prihvatili taj paket, iako je, kako ocenjuje, povoljan ne samo za njih nego za sve.

Kako je naveo, 3. septembra je na konferenciji za novinare najavio paket mera koji premašuje prošlogodišnjih 300 miliona evra.

Potom su, kaže, ponudili da najave zajedno i javnu raspravu o Predlogu zakona o platama što, kaže, nije prihvaćeno, a onda su sutradan, na ponudu Vlade o predlogu za okončanje štrajka, rekli da će konsultovati članstvo.

“Ali šta se desilo? Pojavljuju se pred medijima i kažu da se štrajk nastavlja”, rekao je Kurti.

On je takođe optužio opozicione stranke da štrajk koriste kao oružje protiv vlade jer su, kaže, njihovi govori u kosovskoj skupštini najbolje pokazali da imaju problem sa premijerom i da nemaju problema sa štrajkom.

“Sindikalni lideri nisu žrtve, jasno je. Žrtve su učenici. U ovoj ekstremnoj polarizaciji postoje pokušaji viktimizacije pojedinaca. Štrajk je najavljen 17. avgusta, na dan mog odlaska u Brisel. Sutradan sam bio na pregovorima pet sati sa predsednikom Srbije, dok su na Kosovu glavne vesti bile o štrajkovima. Ovde su dva poslanika rekla istinu o polemici, Palj Ljekaj i Ferat Šalja. Jasno su pokazali da to ima veze sa mnom. Oni imaju problem sa mnom. Dobro, tome služi opozicija. To je u suštini hronično nepoznavanje rezultata od 14. februara. Problem sam ja kao premijer, a ne sam štrajk. Štrajk se koristi kao oružje protiv premijera. To je glavna svrha onoga što su ova dva poslanika rekla”, naveo je Kurti.

Povodom nedavnog sastanka sa predsedstavnicima sindikata kada je ga je predsednik Rahman Jašaraj nazvao “bratom”, Kurti je rekao da ima dva brata, ali da nijedan nije došao u zgradu Vlade.

“Prošla su vremena kada neko sa bratstvom postaje premijer. Prirodno, iznerviram se kada neko dođe u kabinet premijera i nazove me ‘brate’. Pričati žargonski o obrazovanju između premijera i sindikalaca neće biti moguće dok sam ja tamo”, rekao je Kurti.

(Reporteri, Kosovo online)