Connect with us

Kosovo

Nastavljeno suđenje bivšem ministru Nenadu Rikalu i drugima

Objavljeno

-

Bivši kosovski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i još 7 bivših zvaničnika optuženih za korupciju, danas su u Prištinskom sudu održali uvodni govor.

U ovom slučaju optuženi su Nenad Rikalo, Kaplan Haljimi (Kapllan Halimi), Šefki Zekiri (Shefki), Ekrem Gjoka, Škelzen Morina (Shkelzen), Ljeon Tači (Leon Thaci), Ljindar Krasnići (Lindar Krasniqi) i Albana Zekiri, za koje se sumnja da su kao službenici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja naneli štetu budžetu Kosova u iznosu od četiri miliona evra.

Na početku glavnog pretresa, sudija Mentor Bajraktari još jednom je optužene pitao za krivicu i svi su, uključujući i bivšeg ministra, izjavili da se osjećaju potpuno nevino.

„Ne osjećam se krivim ni u jednom trenutku optužnice“, izjavio je kratko bivši ministar Rikalo.

Predstavnica tužilaštva, specijalni tužilac, Habibe Saljihi (Salihi), u uvodnom govoru upoznala je sud i stranke sa svedocima i materijalnim dokazima kojima potkrepljuje optužbu protiv gore navedenih.

Naglasila je da će pruženi dokazi dokazati osnovanu sumnju da su ovi optuženi naneli značajnu materijalnu štetu budžetu.

„Ovde sam da zastupam optužnicu protiv optuženih koji su u saizvršilaštvu počinili krivično djelo zloupotrebe položaja. Ovaj krivični slučaj poznat je pod nazivom Bespovratna sredstva, jer su njihova djela povezana sa bespovratnim sredstvima“, rekla je tužilac Saljihi.

Pored toga, navode protiv optuženih podneo je Bedri Krasnići (Krasniqi) iz državne advokature, zastupajući Ministarstvo pravde, koji je rekao da će podneti imovinsko-pravni zahtjev za nadoknadu štete koju su okrivljeni prouzrokovali.

„Javni pravobranilac podnosi imovinsko – pravni zahtjev pošto su okrivljeni svojim postupcima nanjeli štetu Kosovu u iznosu od četiri miliona evra, sva ova šteta biće dokazana tokom krivičnog postupka protiv njih“, rekao je Bedri Krasnići.

Nakon saslušanja navoda Specijalnog tužilaštva i pravobranioca, odbrana svih optuženih izjavila je da će dokazati nevinost svojih klijenata. Odbrana je optužnicu nazvala neosnovanom, manjkavom i sa slabim dokazima.

Takođe advokat Nenada Rikala, Miodrag Brkljač, obavestio je sud da će uskoro podneti dokaze koji dokazuju da su postupci njegovog klijenta u potpunosti bili u njegovim ovlašćenjima u vrijeme kada je bio ministar.

„Kada čujete sadržinu dokaza odbrane koje ćemo obezbediti, a definitivno smo to uspeli, ja ću sa posebnim podneskom poslati sudu u kraćem roku te dokaze, na osnovu zakona, kada sve to čujete, shvatićete da tužilac nije obezbedio jasne dokaze, čvrste i uverljive“, rekao je advokat Brkljač.

Ročište će se nastaviti saslušanjem svedoka koje je obezbedilo tužilaštvo.

KALLXO.com je izvestio da je za Ministarstvo Poljoprivrede 2018. odvojeno dva miliona evra da bi se podržao razvoj poljoprivrede u Sjevernoj Mitrovici.

Favorizovanje ove opštine bilo je u suprotnosti sa Nacionalnim planom za poljoprivredu, koji pokriva cijelo Kosovo i ne pruža usluge određenim opštinama ili regionima. Nakon izrade ovog programa, pomenuto ministarstvo je objavilo poziv za prijavu od dva miliona evra, za „povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede, šumarstva kroz uključivanje zajednice u ruralni razvoj u regionu Sjeverne Mitrovice“.

Iako dokument koji je potpisao ministar navodi da će ovih dva miliona evra biti dodeljena u regionu Mitrovice, u objavljenom pozivu se tada navodilo da će sredstva biti dodeljena Sjevernoj Mitrovici.

Prema optužnici, Nenad Rikalo je, u svojstvu ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, prekoračio nadležnosti, izrađujući jedan „poseban program“, bez posebno izdvojenog budžeta za taj projekat, odlučio je o kriterijumima, odredio je regione za finansiranje, iznos granta, zaobilazeći i redovne procedure izrade posebnog programa, što je bila nadležnost Odeljenja politike ruralnog razvoja u ovom ministarstvu, odlučujući van svojih nadležnosti i mjera redovnog programa.

Takođe, Rikalo je 26. marta 2018. godine osumnjičen za nelegalno donošenje odluke o izradi novih politika za dalji razvoj ruralne infrastrukture i povećanje konkurencije u manje razvijenim ruralnim područjima, stoji u optužnici Državnog tužilaštva.

Drugi optuženi, Kaplan Haljimi, u svojstvu generalnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, prema navodima tužilaštva, „prekoračio je svoje nadležnosti, nezakonito izdajući odluku o omogućavanju nelegalne dobiti nekoliko različitih kompanija, formirajući grupu od 11 članova za pripremu investicija u ruralnu infrastrukturu, imajući u vidu da dotična grupa nije nadležna za ovaj posao“, navodi se u optužnici tužilaštva.

(Kallxo, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply