Connect with us

Lokalne

Nakon dva dana kašnjenja ispraćene hadžije iz Gore

Objavljeno

-

Sinoć (30. 06. 2002.) oko 11:30 h, nakon dva dana kašnjenja i zadnja grupa hadžija iz naše opštine napokon je ispraćena.

U čast odlaska i ispraćaja hadžija, Odbor Islamske Zajednice region Gora organizovao je prigodan program kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine Dragaš Bedžet Dželjadini u pratnji potpredsjednika Resula Fetahu i direktora Vetima Ramadani.

Uz imame iz džamija u Gori, hadžija koji su krenuli na hadždž, džamija je bila prepuna i onima koji su došli da isprate svoje hadžije.

Nakon jacijskog namaza Miralem Misini, predsjednik Odbora Islamske Zajednice region Gora, najavio je otvaranje programa uz ašere (Kur'an), koje je učio efendija Edžmein Redžepi, imam u selu Kukaljane.

Program je u nastavku vodio Ajhan ef. Bećiri, imam u Donjoj Radeši.

Prvi se obratio Mr. Miralem ef Misini u svojstvu predsjednika OIZ za Goru i ujedno domaćina.

Ovom prilikom je između ostalog, citirao i hadis poslanika Muhammeda a.s. koji kaže: “Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu“, i nastavio: “Od adeta Islama, nakon zahvale Allahu, zahvaliti i prisutnima, a pogotovo uvaženom doktoru Bedžetu Dželjadini, koji je sa sa svojom svitom, došao da uveliča ovaj skup povodom ispračanja hadžija. Hadž je učinjen ruknom sa dvije strane, znači mora da ima muka, trud i ulaganje, zalaganje, ali i mora da ima izdvajanje, znači ekonomski i praktično da se pokaže”.

Nadalje je govorio da čovjek kada čini određeni grijeh u momentu ima nekakvo zadovoljstvo, ali nakon toga dolazi do tjeskobe, kajanja, do brige i tuge, za razliku od ibadeta koji jeste težak u momementu, ima određena odricanja i muke, ali se muke zaboravljaju i ostaje nagrada. Muhammed a.s. je na kraju Ramazana znao reći, „Otišla je žeđ, ali je nagrada ostala“.
Hadžije koje su ranije išli znaju da na hadžu ima određenih muka, poteškoća, vrućine, ali slast odlaska na hadždž ostaje.