Connect with us

Lokalne

Šestočlana porodica iz Dragaša na hadž

Objavljeno

-

Hadž ove godine je jedinstven po mnogo čemu, od toga da je ovo prvi hadž nakon pauze zbog pandemije, pa do toga da je ove godine limitiran po broju hadžija. Od 4 do 5 miliona koliko je ranije bivalo na hadždžu, ove godine je brojka svedena samo na million. Takođe ograničena je i starost hadžija, pa je 65 godina starosna granica, i naravno ove godine je najskuplja cijena pa je za odlazak na hadž trebalo izdvojiti 5.700 evra.

Ovaj hadž je za one koji su učesnici, bolji, a možda i najbolji u novijoj historiji, upravo iz gore navedenih specifičnosti. Bolji jer će praktično svaki hadžija obaviti sve neophodno, a da pritom ne bude izložen ogromnom pritisku mase od više miliona, bolji, jer pretpostavljamo da neće biti ni jednog incidenta poput ranijih godina koji su nastajali usljed pritiska mase i želje mnogih da stignu do nekih mjesta do kojih je teško stići u masi od 5 miliona, bolji jer ovom prilikom zbog starsosnih granica neće biti neočekivanih zastoja i blokada i slično.

U svoj ovoj halabuci oko pripreme i neizvjesnosti, čak su nastali problemi sa letovima pa je i sam odlazak bio neizvjestan zbog višednevnog kašnjenja. Dakle, u ovoj pometnji, ushićenju i isčekivanju, promakao je jedan jedinstven događaj u Dragašu, odlazak na hadž šestočlane porodice iz Brezne a koji su nastanjeni u Dragašu.

Porodica Vlaznima Krasnići se odlučila za odlazak i posjetu Meki i Medini i mjestima koja simboliziraju obavljanje hadždžda.

“U zadnje vrijeme sam intenzivnije razmišljao o odlasku na hadž a kada sam sa nekim mojim prijateljima pričao o varijanti da idem sa svim ukućanima, dobijao sam podršku uprkos iznenađenju o ovakvoj odluci. Čak su mi neki prijatelji i mušterije koji dolaze u radnju kod mene znali iznenađeno reći ‘pa ja sam mislio da ti i ne znaš šta je vjera i islam, a sada čujem da ideš na hadž i to sa cijelom porodicom’. Istina je da ja živim poslovan život i da rijetko izlazim, čak i moje ibadete obavljam tiho prikriveno. Prvo radi toga što zbog posla nemam mnogo vremena za odlazak u džamiju, a imam uslove u radnji, a drugo naši ibadeti trebaju ionako biti usmjereni ka našem stvoritelju”, kaže Vlaznim.

Nisu samo prijatelji bili iznenađeni, Vlaznim je iznenadio i svoju porodicu kada je rekao da je odlučio da svi zajedno obave hadž.

“Kada sam mojima rekao da sam na neki način odlučio da idemo svi zajedno na hadž naprosto su svi poskakali na mene od radosti i uzbuđenja. Milion puta zahvaljujem Dragom Allahu koji mi je dao ovu radost isčekivanja odlaska na hadž i koji mi je omogućio da i finansijski budem spreman za odlazak. Nema drugog Boga do Allaha, On je taj koji mi je sve ovo omogućio i zaista sam samo Njemu zahvalan. Naravno ne zaboravljam i moje mnogobrojne prijatelj i saradnike, kao i moje mušterije”, kaže Vlaznim.

Vlaznim sa sinom Zulfijom, najmlađim hadžijom sa Kosova

Priča tako Vlaznim dok su mu suze krenule, pun nekog zadovoljstva i naprosto zrači od sreće dok objašnjava iskušenja u pripremi dokumentacije i isčekivanju hoće li biti prihvaćen zahtjev za odlazak na hadž za cijelu njegovu porodicu, obzirom da je broj hadžija ograničen.

Osim što je u sjenci, odlazak ove cijele porodice, takođe malo se zna o tome da je njegov sin Zulfi najmlađi hadžija, a ima samo 12 godina. Njegove tri ćerke su takođe vrlo mlade, jedna ima svega 15 godina, druga 17 a najstarija ima 20 godina.

Vlaznim Krasnići je poznat trgovac, koji je nakon rata nakon povratka iz Mađarske počeo da radi sa poznatim prodavnicama “1 euro”. U međuvremenu, posao je proširio na prodaju finalnograđevinskih proizvoda i raznog alata. Kao uspješan i poslovan čovjek mnogim beskućnicima je pomogao da dobiju krov nad glavom i na slične načine pomogao je socijalnim kategorijama, tako da na kraju i ne iznenađuje njegova odluka da svoju porodicu, svoju djecu povede i da zajedno obave petu dužnost, peti šart, HADŽ.

Neka im Dragi Allah primi ibadete i dove i neka njega njegovu porodicu, ali i sve hadžije vrati bezbjedno svojim kućama.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply