Connect with us

Kosovo

Nagavci: Subvencije za udžbenike u iznosu do 80 evra, isplata sljedeće nedjelje

Objavljeno

-

Ministarka prosvete Kosova Arberie Nagavci saopštila je da će roditelji moći da se prijave za subvenciju za kupovinu udžbenika, a da će im novac biti uplaćen na račun tokom sljedeće nedjelje.

“Za učenike od prvog do petog razreda biće izdvojeno 80 evra za nabavku udžbenika i nastavnog materijala. Takođe, prvi put će biti izdvojeno 30 evra kao podrška za ostalo školsko gradivo za učenike od šestog do devetog razreda kojima su već obezbeđeni udžbenici”, najavila je Nagavci.

Prema njenim riječima, prijavljivanje će ići preko onlajn platforme.

“Platforma za prijavu zajedno sa uputstvom biće objavljena sutra (petak). Cijene udžbenika će objaviti izdavačke kuće gdje je već gotov spisak po izboru stručnog tima. Pozivamo sve roditelje da se konsultuju sa nastavnicima koje udžbenike da kupe”, kazala je Nagavci.

Ministarka Nagavci je prije nekoliko dana saopštila odluku ministarstva i vlade Kosova da se đaci neće dobiti besplatno udžbenike, kao prethodnih godina, već da ih roditelji kupe, a da će im kasnije biti nadoknađen novac.

Opozicija je nezadovoljna tom odlukom zatražila od Nagavci da podnese ostavku uz poruku da Kosovo prvi put u historiji nije obezbedilo za svoje đake besplatne udžbenike, kao i da će to biti štetno za budžet jer udžbenici ne mogu biti jeftiniji u maloprodaji, nego u veleprodaji.