Connect with us

Kosovo

Na Kosovu počele restrikcije električne energije

Objavljeno

-

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije KEDS saopštila je da su danas počele restrikcije struje. Kako se navodi u saopštenju KEDS-a, potrošači će šest sati imati struju, a potom će dva sata biti bez struje.

U saopštenju KEDS-a se navodi da je ova odluka doneta zbog finansijskih nemogućnosti uvoza struje jer su cene na međunarodnim tržištima znatno porasle. Takođe, kako navode, potrošači će biti snadbeveni isključivo strujom iz domaće proizvodnje.

“KEDS i KESCO više nemaju finansijskih sredstava da obezbeđuju energiju van onoga što proizvedu domaći proizvođači. Do ove situacije je došlo zbog enormnih cijena na međunarodnim tržištima i nemogućnosti pokrivanja troškova sistema što je prouzrokovalo ozbiljnu finansijsku situaciju KOSTT-a”, navodi se u saopštenju .

Do danas kupljena električna energija izazvala je ogromne gubitke i za KEDS i za KESCO. Prošlu godinu su obe kompanije zaključile sa velikim finansijskim gubicima, jedna 27,8 miliona evra, druga 18,5 miliona evra, u ukupnom gubitku od više od 46 miliona evra, navodi se dalje u saopštenju.

KEDS navodi da je prilikom vanrednog preispitivanja cijena tarifa, regulator uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona eura, ali da ni cent od tog iznosa nije distribuiran dobavljaču, što je dodatno pogoršalo situaciju.

“Danas, nekoliko mjeseci kasnije, iscrpljene su sve finansijske mogućnosti. KEDS i KESCO više ne mogu sami da snose teret globalne energetske krize i njenih posljedica na Kosovu. Hitno je potrebno delovanje i drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom“, zaključuje se u saopštenju Kosovske elektrodistributivne kompanije.

(RTK2)