Connect with us

Kosovo

Ministarstvo zdravlja: Nije nužan dokaz o trećoj vakcini, moguće preispitivanje mjera

Objavljeno

-

Ministarstvo zdravlja najavilo je mogućnost preispitivanja svih novih mjera u sprečavanju širenja koronavirusa do kraja nedjelje, ali i naglasilo da najnovija odluka, čija je primena počela i koja je izazazvala negativne reakcije, ne zahtjeva nužno dokaz o primanju treće doze antikovid vakcine za ulazak na Kosovo, prenosi Reporteri.

Ministarstvo navodi da postoji i mogućnost ulaska građana na Kosovo sa primljene dvije doze i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, kao pravilo za koje kažu da ga i drugi praktikuju.

Objašnjavaju da odluka daje olakšice za one sa tri doze vakcine, zbog znatno manjeg rizika od infekcije, dok kosovski građani mogu da uđu na Kosovo vakcinisani sa samo dvije doze, bez potrebe da imaju negativan PCR test, a takođe, ako nemaju primljene dvije doze vakcine, podležu kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na Kosovo.

Ministarstvo dodaje da će se situacija pratiti do kraja ove nedjelje, kada će institucije moći da imaju sveobuhvatniju sliku o tome kakav je uticaj povećanja broja slučajeva kovida-19 na opterećenje bolnica, i da bi u zavisnosti od toga, kao i od broja novih slučajeva zaraze u narednim danima, sve mjere mogle biti revidirane.

Sve preduzete mjere su, kažu, rezultat redovne analize epidemiološke situacije na Kosovu.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je od sredine prošle nedjelje na Kosovu zabilježen nagli porast slučajeva kovida-19, i to više od 3.000 novih slučajeva dnevno, a da je to uticalo i na povećanje broja pacijenata u bolnicama, dok je visoka stopa vakcinacije neophodna kako se zdravstveni sistem ne bi preopteretio, i u tom pogledu minimizirao broj umrlih.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply