Connect with us

Kosovo

Duda Balje: Djevojke s maramom zaslužuju jednaka prava na obrazovanje

Objavljeno

-

Poslanica u Skupštini Kosova, istovremeno i predsjedavajuća Komisije za ljudska prava, Duda Balje, rekla je da su odlučni u namjeri da se djevojkama dozvoli obrazovanje s maramom.

Balje je u Info magazinu izjavila da su danas reaktuelizovali ovu temu u komisiji i da će imati sastanak sa ministrom obrazovanja kako bi promjenili administrativno uputstvo po pitanju djevojaka koje žele pohađati školu s maramom, prenosi Klan Kosova.

“Ja kao predsjedavajuća Komisije za ljudska prava i sa svoje pozicije, zajedno sa 10 poslanika, otvorili smo ovu temu i pokrenuli inicijativu kako bi djevojkama bilo dozvoljeno pohađanje škole s maramom. Direktori pojedinih škola na lokalnom nivou dozvolili su djevojkama pohađenje škole s maramom, dok drugi nisu.”

“Svaka djevojka ima pravo na obrazovanje. Vrlo smo odlučni, i opozicija i vlast su istog mišljenja i vjerujem da ćemo u ovom mandatu stići do kraja. Tražićemo da se promjeni administrativno uputstvo, a imaćemo i sastanak sa ministrom obrazovanja”, rekla je Balje.

Balje je istakla da Ustav zabranjuje upotrebu vjerskih uniformi u školskim ustanovama, ističući da marama nije uniforma.

“Administrativno uputstvo kaže da su vjerske uniforme zabranjene, a marama nije uniforma. Djevojčice odlučuju same ili sa roditeljima, ali uglavnom se odlučuju pokrivati. Marama nikada neće biti poput uniforme i ovo se ne bi smijelo tretirati kao uniforma, to nikada neću prihvatiti.”

“Mišljenja su različita, ali Ustav kao najviši državni akt garantuje svima ista prava, zato kao predsjedavajuća Komisije za ljudska prava zahtjevam da se pravo na obrazovanje poštuje kod svake djevojke”, smatra Balje.

Balje je naglasila da su svi poslanici koji su članovi ove komisije, i iz pozicije i iz opozicije, za to da se dozvoli obrazovanje pokrivenim djevojkama.

(Klan Kosova)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply