Connect with us

Dijaspora

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo dijasporu da učestvuje u popisu stanovništva

Objavljeno

-

Potpredsjednica Vlade i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala u video poruci pozvala je dijasporu da učestvuje u procesu popisa stanovništva.

“Kosovo je započela onlajn popis dijaspore u okviru procesa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, sa ciljem da dijaspora kao nedjeljivi dio Kosova učestvuje u ovom projektu koji će pomoći u razvoju i kreiranju efikasnih politika, posvećenih migrantima, poboljšanju usluga migrantima i najboljem planiranju za budućnost”, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, pozvala je sve članove dijaspore da se popišu i tako, kako je istakla, postanu dio ovog važnog procesa planiranja zajedničke budućnosti.

Registracija svih državljana koji su rođeni na Kosovu ili koji su porijeklom sa Kosova, a koji žive van Kosova, može se izvršiti putem onlajn obrasca na adresi: ediaspora.rks-gov.net, navodi se u saopštenju.

„Modul registracije dijaspore se realizuje u okviru platforme eDijaspora i obuhvata inicijativu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore u saradnji sa Kosovskom agencijom za statistiku za podršku procesu popisa pripadnika dijaspore.

“Popis stanovništva se sprovodi od 5. aprila do 17. maja 2024. godine i obuhvata jedan od najvažnijih razvojnih procesa za zemlju. Dijaspora je sastavni dio kosovskog društva, pa je učešće svakog pripadnika dijaspore direktan doprinos ovom važnom procesu za zemlju“, zaključuje se u saopštenju.

(RTK)