Connect with us

Kosovo

Medicinske sestre i tehničari upozoravaju na štrajk

Objavljeno

-

Medicinske sestre i medicinski tehničari u javnom sektoru upozoravaju da će stupiti u štrajk ako se ne uvaže njihovi zahtjevi, a riječ je o povećanju plaćanja za noćne smjene i naknade za rad subotom i nedjeljom.

Mentor Sejdiu, potpredsjednik Sindikata medicinskih sestara KUK-a, u izjavi za RTK, rekao je da su oni diskriminisani Zakonom o platama.

„Na tabeli o plaćanju starateljstva, vidi se diskriminacija od strane onih koji su samovoljno regulisali starateljstvo Zakonom o platama, ali ništa za medicinske sestre“, rekao je Sejdiu za RTK.

On je pojasnio da su za srijedu na sastanak pozvali predsjednika sindikata Tevidea Imerija, s kojim je rekao da će razgovarati i donijeti zaključak šta da rade.

“Za medicinske sestre plaća se samo 20 evra za noćnu smjenu, kao i ranije, dok u subotu i nedjelju nema plaćanja”, rekao je Sejdiu.

Pozvao je premijera da održi svoje riječi o jednakosti za sve.

„Ti ljudi moraju biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, ne samo zbog ove nejednakosti prema medicinskim sestrama, već i prema drugom pomoćnom osoblju“.

Sejdiu je rekao da se smjena od osam sati ranije plaćala 18 evra, a sada se plaća 20 evra.

“Uzmimo za primjer hitnu gdje dobijaju 300 evra za noćnu smjenu. Zakonom o platama ljekarima je plata povećana za 155 odsto, dok je za medicinske sestre 20 evra”, rekao je on i dodao da medicinske sestre i ljekari rade na istom mjestu i imaju iste pacijente.

“To je potpuna diskriminacija”, rekao je.

Sejdu je rekao da su sa akterima razgovarali o Zakonu o platama. “Gdje smo mi išli, dočekali su nas ministri, poslanici i ljekari, ali su na kraju to sredili samo za sebe, ništa za medicinske sestre i pomoćno osoblje”, kaže on.

U srijedu će sindikat održati sastanak i objaviti kada će medicinske sestre stupiti u štrajk.

(RTKLive)