Connect with us

Kosovo

Lajčak: Očekujem da nova vlada Kosova nastavi dijalog sa Srbijom

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je u onlajn razgovoru sa ambasadorkom Njemačke u Vašingtonu Emili Margaret Haber rekao da se čeka formiranje nove vlade na Kosovu kako bi se organizovala sljedeća runda dijaloga i dodao da očekuje da nova izvršna vlast nakon izbora nastavi pregovore sa Srbijom u Briselu, piše Gazeta ekspres.

“Nije vrijeme da se organizuje još jedan krug razgovora jer čekamo da nova vlada bude formirana posle izbora. Očekujemo da nova izvršna vlast nastavi pregovarački proces u Briselu. Ne može biti ekonomske normalizacije između dvije države bez političke normalizacije. Moramo predstaviti evropski model za Balkan”, rekao je Lajčak.

Njemačka ambasadorka u SAD je rekla da kada Srbija bude spremna da prizna Kosovo, to bi trebalo da uradi i pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Kada Srbija bude spremna da prizna Kosovo, ne vidim prepreku da to učine i druge“, rekla je ona.

Lajčak je takođe pozvao na veće angažovanje EU na Balkanu, posebno u procesu dijaloga između Kosova i Srbije, jer prema njegovim riječima nije postignut nikakav napredak na putu ka EU.

“Važno je da EU shvati da ono što radimo na Balkanu nije dobro samo za Balkan već i za Evropsku uniju. EU treba da pruži perspektivu Kosovu i Srbiji. Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje, dok za Kosovo još nema liberalizacije viznog režima. Sve je to političko, a ne tehničko pitanje. Očekujem da EU deluje u tom pravcu, a to je veoma važno. Ako ovaj region ne bude integrisan u sistem vrednosti EU, to znači da će Balkan uvesti sistem drugog globalnog igrača i vijerujem da to nije u interesu SAD“, rekao je Lajčak.

On je dodao da će, ukoliko dođe do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i Slovačka, zemlje iz koje on potiče, preispitati svoj stav prema Kosovu.

“Normalizacija odnosa Srbije i Kosova biće signal za moju zemlju da preispita svoj stav u vezi sa Kosovom“, rekao je on.

Izaslanik Lajčak je takođe govorio o sporazumu od 4. septembra, za koji je rekao da nije klasičan sporazum, već da predstavlja više političkih izjava.

“To nije klasičan sporazum, to su političke izjave koje su potpisali Priština i Beograd, ne postoji mehanizam za sprovođenje i to zavisi od dobre volje potpisnica. U Briselu pregovaramo o sporazumu koji će imati sve elemente sporazuma, moramo biti jasni i precizni u procesu dijaloga“, rekao je slovački diplomata.

(Gazeta express, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply