Connect with us

Kosovo

Lajčak: Imamo dogovor Prištine i Beograda

Objavljeno

-

Priština i Beograd postigli su dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, objavio je u četvrtak, 30. septembra, na Tviteru evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka napred je upravo postignut”, objavio je Lajčak uz fotografiju dokumenta.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bisljimiju na spremnosti za dogovor.

Pregovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, o pronalasku rešenja za krizu na sjeveru Kosova, počeli su u sredu, 29. septembra, a nakon dogovorenog nacrta sporazuma na koji je pristala kosovska strana, razgovori su nastavljeni i drugi dan za redom.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi se odmah nakon završetka susreta u srijedu uveče vratio u Prištinu.

Inače, Besnik Bisljimi je u srijedu uveče, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, saopštio da je finalizovan tekst dogovora te da se čeka na saglasnost Beograda.

Prema Bisljimiju, dogovor Prištine i Beograda se sastoji od tri tačke. Kako je naglasio, od ponedjeljka će Kosovo i Srbija koristiti nalepnice umesto menjanja registarskih tablica na prelazima. Prema njegovim rečima, ovo rešenje je privremenog karaktera jer su se strane složile da formiraju radne grupe koje ċe raditi na pronalasku konačnog rešenja za problem slobodnog kretanja vozilima između zemalja.

Treća tačka se tiče deeskalacije situacije, odnosno uklanjanje barikada na dva granična prelaza: Jarinju i Brnjaku.

Prema dogovoru, KFOR će u subotu rasporediti trupe koje će zameniti specijalnu policiju Kosova na graničnim prelazima.

„Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman”, izjavio je Bisljimi nakon susreta u sredu. Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon susreta u srijedu, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da „dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rešenja za krizu na sjeveru Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi u sredu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply