Connect with us

Kosovo

Osmani zatražila podršku Izraela za nova priznanja Kosova

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas akreditivna pisma od prve izraelske ambasadorke na Kosovu Tamare Živ i zatražila podršku Izraela za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama i inicijativama, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je takođe zatražila da Izrael trajno ukine vize za građane Kosova što bi, kako je rekla, omogućilo porast broja turista.

Kosovska predsjednica je naglasila prijateljske odnose sa izraelskim narodom i prije uspostavljanja diplomatskih odnosa u februaru prošle godine.

“Narod Kosova je otvorio svoja vrata i srca jevrejskom narodu u najtežim danima, a danas smo spremni da produbimo saradnju u svim oblastima, uključujući ekonomiju, bezbjednost, obaveštajnu delatnost, zdravstvo i obrazovanje. Saradnja će se dalje produbljivati”, rekla je Osmani.

Ona je opisala obilježavanje sjećanja na žrtave Holokausta kao lekciju koju Kosovo može da nauči od Izraela, da se sjeća žrtava rata i da razmotri mogućnost podrške i saradnje u tom pogledu.

Kako je saopšteno, tu inicijativu je pokrenula Osmani u saradnji sa predsjednicom Kneseta, izraelske skupštine, tokom njenog mandata kao predsjednice Skupštine Kosova.

Ambasadorka Živ je zahvalila Osmani i narodu Kosova na podršci jevrejskom narodu u najcrnjim danima do danas, kao i na posvećenosti jačanju odnosa, izrazivši spremnost za produbljivanje odnosa u svim oblastima.

Živ je pomenula dosadašnje korake, uključujući produbljivanje saradnje u energetici, kulturi, turizmu, kao i povećanje trgovinske razmjene i međuparlamentarne saradnje.