Connect with us

Kosovo

Lajčak: Dijalog važan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa liderima zapadnog Balkana u Beču, još jednom je naglasio da je važan dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„18 godina nakon sastanka u Solunu, gdje je data izjava o budućnosti EU, u situaciji smo da je samo jedna država zapadnog Balkana postala članica EU, Srbija ne bilježi napredak, drugi čekaju, a dvije druge nadam se da ću uskoro dobiti status kandidata. Kosovo još uvek nema liberalizaciju viza, to pokazuje da situacija nije dobra. Zbog toga je važno započeti dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Zato će ove godine biti mnogo aktivnosti“, rekao je Lajčak.

Lajčak je istakao da će učiniti sve da ubrza proces članstva država u Evropskoj uniji.

„Šest partnera sa zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za buduće članstvo. Brzina procesa zavisi od obe strane, važno je da se svaka zemlja oseća obaveznom prema normama EU i da je dio evropskog rešenja, a ne dio problema. Daću sve od sebe da ubrzam ovaj proces, ovo ima veze sa reformama sa budućim državama članicama”, rekao je Lajčak prenosi Ekonomia online.

(RTK, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply