Connect with us

Kosovo

Kurti: Nema potrebe da se bavim formiranjem ZSO, to je u interesu Srbije

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave, prenosi Koha.

Kurti je gostujući u emisiji “Desk” na KTV rekao da je to samo jedan od 33 sporazuma “koji nije prošao test Ustavnog suda“.

“Srbija upravo to pominje, ali ne postoji hijerarhija koja nam govori da je ovo najvažniji dogovor. Za Srbiju, da, ali ono što je najvažnije za Srbiju nije za mene”, rekao je u početku.

Prema njegovim riječima, to pitanje više pokreću domaći nego međunarodni faktori. On je ponovio da je njegov cilj da se bavi temama koje su u interesu Kosova, a ne u interesu Srbije.

“Ne moram puno da se bavim time. Zašto se danonoćno baviti interesom Srbije. Objašnjavam taj naš stav međunarodnoj javnosti, ali i da to nije u interesu kosovskih Srba. Niko nije došao da mi kaže da je to naš najvažniji sporazum. Kada se ima u vidu pozicija SAD, ključno je međusobno priznanje“, kaže on.

Kurti naglašava da svi moraju da shvate da je ključno uzajamno priznanje, a ne ZSO.

“Ako to ne prihvatimo upadamo u igru ​​Srbije. Koristio sam drugi pristup sastancima u Briselu. Predsjednik Srbije to pokušava da opravda pravima Srba. Što se tiče prava, mi sprovodimo te nacionalne savjete kao u Srbiji”, poručio je kosovski premijer.

Dodao je da “Srbija pokušava da uz pomoć Zajednice srpskih opština razgovara o statusu Kosova“.

On ističe da je “dijalog sa Srbijom veoma otežao proces priznavanja, jer mnoge zemlje čekaju epilog“.

„Nije da nije bilo razgovora, dva puta sam se sastao sa predsjednikom Srbije u Briselu i imamo dogovor ove godine koji je uspeo, to je za registarske tablice, sa tim nalepnicama”, kaže Kurti.

Sledeća runda dijaloga, kako je naveo, mora biti principijelna i od nje građani moraju imati koristi. Naglasio je da se ne može delovati protiv odluka Ustavnog suda.

Kurt navodi da i, bez priznanja Srbije, Kosovo napreduje u ekonomskom razvoju i da je tema priznanja u velikoj mjeri “preuveličana u javnom mnjenju“.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply