Connect with us

Kosovo

Kurti u Londonu: Kosovu treba više direktnih investicija

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Investicionom samitu Zapadni Balkan 2024, koji se održava u Londonu, rekao da je Kosovo u rangu sa SAD i Velikom Britanijom, kako u političkom tako i poslovnom smislu, posebno nakon ruske agresije u Ukrajini.

Kurti je rekao da smo u posljednje tri godine imali ekonomski razvoj, demokratski napredak i institucionalnu stabilnost koji su bili od velike pomoći u uspješnoj borbi protiv sigurnosnih rizika, ali i u rješavanju klimatskih promjena, kao i socijalne nejednakosti.

„Kosovo prednjači na Zapadnom Balkanu po projektima od 24. do 25. godine. Napravili smo napredak u implementaciji zakona i reda, napretku u političkim pravima, građanskim pravima, itd. Ovo pozicionira Kosovo u povoljnu situaciju na globalnoj mapi i nalazimo se u sredini Bliskog istoka, Evrope i Afrike”, rekao je Kurti.

On je dalje rekao da Kosovo ima radnu snagu, čija je prosečna starost 31 godina, i otvorenu tržišnu ekonomiju koja stvara dobro okruženje za poslovanje.

„Posvećeni smo tehnološkim investicijama, gdje je od 23 evropske zemlje, Kosovo na 11. mjestu, ostavljajući iza sebe sve zemlje kandidate za članstvo u EU. U ove tri godine udvostručili smo izvoz i direktne strane investicije. Treba nam više ovih, iako nam treba više ovih investicija“, rekao je premijer Kurti.