Connect with us

Kosovo

Uhapšeni u sukobima sa KFOR-om priznali krivicu

Objavljeno

-

Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su bili uhapšeni 29. maja prošle godine u Zvečanu na sjeveru Kosova tokom sukoba Srba sa KFOR-om, su oslobođeni pošto su sa tužilaštvom postigli dogovor o priznanju krivice “za učestvovanje u masi koja vrši krivična djela ili huliganstvo”.

To je novinarima ispred Osnovnog suda u Prištini potvrdio advokat Asdren Hodža uz pojašnjenje da su ranije odbačena tri krivična djela koja su im se takođe stavljala na teret: “udruživanje radi protivustavnog djelovanja sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom” i “napada na službeno lice”.

“Sud je usvojio ono kako smo se mi dogovorili. Što se Radoša Petrovića tiče, to je šest mjeseci zatvora koji su preinačeni u novčanu kaznu, a što se tiče Dušana Obrenovića on je već bio u pritvoru, to mu je uračunato u kaznu”, objasnio je advokat Hodža.

Dušan Obrenović je u pritvoru bio šest mjeseci, odnosno krajem novembra 2023. je pušten da se brani sa slobode, dok je Radoš Petrović pušten da se sa slobode brani juna prošle godine.

Policija Kosova je sredinom prošle godine uhapsila desetak pripadnika srpske zajednice zbog napada na KFOR (vojna misija NATO-a na Kosovu), ustavni poredak Kosova ili napada na novinare.

Do povećanih tenzija je došlo kada je kosovska policija asistirala prilikom preuzimanja opštinskih zgrada na sjeveru Kosova kako bi obezbedila prostor za rad novih albanskih gradonačelnika.

Tome se lokalno srpsko stanovništvo oštro suprotstavilo jer nisu prihvatili rezultate nakon bojkota izbora.

Situacija je eskalirala 29. maja kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om i tom prilikom je povređeno više od 100 osoba na obe strane.

(RSE)