Connect with us

Lokalne

Kurti u Dragašu: Vlada Kosova podržava lokalne proizvođače

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na svečanom otvaranju sajma lokalnih proizvoda Expo-Sharri u Dragašu.

Kurti je ovom prilikom obećao podršku domaćim proizvođačima.

„Veoma sam srećan kada upoznam preduzetnike i vidim lokalne kompanije. Nema većeg interesa za našu zemlju od povećanja proizvodnje kompanija, širenja njihovih kapaciteta i prodora na međunarodna tržišta. Proizvodnja je razvoj i nezavisnost, uvoz je zavisnost i osiromašenje, izvoz je napredak. U okviru paketa za privredni preporod, pored građana, podržali smo i privredu. Kroz mjeru 2.1 subvencionirali smo 20 posto kredita za privredu”, rekao je Kurti, prenosi RTKlive.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnji izvoz bio je veći za 83,6 posto u odnosu na prethodnu 2020. godinu, dok je ove godine veći za 29,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

„Ovaj trend rasta je učinio da se odnos izvoza i uvoza popravi. Naša očekivanja su da će se ovaj jaz koji imamo još više smanjiti, poboljšanja su velika, iako postepena, jer je naš cilj da se Kosovo, uz pomoć naših proizvođača, transformiše u izvozno orijentisanu ekonomiju”, rekao je on.

On je dodao da je uz podršku od sedamdeset miliona evra poljoprivrednicima kroz subvencije za brojne poljoprivredne kulture, ove godine izdvojeno pet miliona evra za razvoj i promociju seoskog turizma.

“Za narednu godinu, zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i međunarodnih organizacija, predviđeno je još 20 miliona evra podrške ekonomskom rastu”, rekao je on.

(RTKlive)