Connect with us

Kosovo

Kurti: Svi smo ogorčeni i moramo učiniti sve da se to više nikada ne ponovi

Objavljeno

-

Vođa pokreta Samooprdjeljenje, Albin Kurti osudio je manipulacije koje su se dogodile na izborima 14. februara, koje prema njegovim riječima dolaze iz Beograda, prenosi Indeksonline.

Kurti smatra da u tom pogledu treba koristiti legalna i pravna sredstva kako se ovo iskrivljenje volje građana ne bi odrazilo na iskrivljenu zastupljenost u Skupštini Kosova.

“To je učinjeno s unaprijed smišljenim strategijama kako bi se zloupotrijebila ustavna prava i privilegije te potkopala zastupljenost zajednica u ovom slučaju bošnjačke zajednice. Naravno, svi smo ogorčeni i moramo učiniti sve da se to više nikada ne ponovi, dok se sada moraju koristiti legalna i pravna sredstva kako se ovo iskrivljenje volje građana ne bi odrazilo na iskrivljenu zastupljenost u Skupštini Kosovo.

“Ja sam kao budući premijer izrazio duboko nezadovoljstvo ovom manipulacijom i zloupotrebom čije poreklo uopšte nije na Kosovu, već u Beogradu”, rekao je Kurti za RTV BESA.

Predizborne tvrdnje da će Adriajana Hodžić glasovima Srba pokušati osvojiti bošnjačka garantovana mjesta, obistinile su se na izborima 14. februara, kada je Građanska inicijativa Ujedinjena Zajednica – Adrijana Hodžić osvojila 5.575 (ili 87.39% od ukupnog broja) glasova u sredinama sa srpskom većinom.

Osude na pokušaj otimanja bošnjačkih zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova dolaze svakodnevno. Reaguju pojedinci, udruženja, nevladine organizacije, pojedinci i političke partije.

(Indeksonline)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply